Vilket land splittras först, USA eller Ryssland?


Vilket land splittras först, USA eller Ryssland? 1Det pågår en kampanj som syftar till att Kalifornien ska lämna USA och bli en självständig stat. Det är svårt att veta hur många som omfamnar dylika idéer, men separationen kommer i Trumphatets kölvatten, vilket innebär att det vänsterliberala Kalifornien är missnöjt och kanske en dag verkligen kräver utträde ur unionen.

Skälen till utträdet sägs vara höga skatter, att pengarna går till det förvuxna försvaret, dåliga handelsavtal, utnyttjandet av naturresurserna, kontroll över migrationspolitiken, miljöfrågor, utbildningsfrågor,  sjukvårdsfrågor mm. Enligt kampanjen finns det mycket missnöje, mellan raderna inser man att det mångt och mycket handlar om den nya presidenten.

Liknande slitningar finns på den östra halvan av klotet. Putin största skräck är att Ryssland sönderfaller på samma sätt som Sovjetunionen gjorde. Det finns gott om mer eller mindre missnöjda autonoma republiker med olika språk och kulturer. Ryssland består i själva verket av ett pussel av federala delstater, och allt detta hålls ihop av den starke ledaren.

Men vad händer den dagen Putin stiger ner från tronen? Kommer hans efterföljare att kunna hålla ihop det väldiga riket? Eller kommer vi att få se nya länder, som vill ta kontroll över sina industrier och naturresurser?

Min gissning är att Ryssland splittras först. Den jättelika amerikanska armén finns inte enbart till för att agera världspolis, den finns också för att hålla missnöjda delstater i schack. Den ryska militärmakten är långt ifrån lika kraftfull, och agerar på ett jättelikt territorium.

Förra gången några amerikanska delstater vill lämna unionen slutade det illa. Sydstaterna är fortfarande märkta av förlorarens underlägsenhet och fattigdom. Men kanske blir det annorlunda den här gången?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.