Vilket land dumpar euron först?


Det ryktas om en riktig stororder hos ett schweiziskt sedeltryckeri. Och många förknippar detta med krisen inom EU, och risken att något land hoppar av valutasamarbetet och inför egen valuta.

Idag finns det 17 (av totalt 27) EU-länder som använder den gemensamma valutan: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Tyskland,  Slovakien, Slovenien, Spanien och Österrike.

Vilket av dessa länder kan tänka sig att hoppa av valutasamarbetet? Många säger givetvis Grekland, men landet har som bekant ingen riktig regering, och det vore märkligt om dylika beslut togs innan valet. Men man vet ju aldrig med grekerna.

Folk i Nederländerna knorrar, ty de måste också genomföra åtstramningar fast de i grunden har en god ekonomi.

Finnarna är inte heller glada, de vill inte heller betala för lånefesten i Sydeuropa.

Spanien, Portugal, Irland, Italien har också sina skäl. Med en egen valuta och finanspolitik skulle de kunna devalvera sig ur krisen.

Cyprioterna är rädda för att ett ev. nödlån skulle medföra motprestationer och högre skatter, och då urholkas öns position som företagarvänligt lågskatteland.

Kanske vill även Luxemburg skärma av sig från bank- och finanscirkusen och gå en väg som mer liknar Schweiz?

Om tyskarna återinför D-marken kan resten av länderna möjligen devalvera sig ur krisen, och Tyskland tappar inte sin position som Europas motor.

Även Österrike skulle kunna ha liknande tankar, de har en stark ekonomi, och euron blir allt mer en black om foten.

Frankrike och Belgien? Nej, de uppträder mest som stolta förvaltare av det misslyckade EU-projektet, och kliver förmodligen av båten sist av alla.

Vilket land blir det?


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.