Vi de bedrövliga


Det pratas en del om Facebook-annonsering och hur användardata användes olovligt, dels i Donald Trumps valkampanj och dels i Brexitomröstningen. Företaget som anses ha hjälpt de bägge kampanjerna med marknadsföringen heter Cambridge Analytica. Och de ger delvis en annan version på sin nyhetssida än vad media förtäljer.

Jag tänker inte gå in på detaljer. Det verkar vara lite osäkert hur användardata får användas, exakt hur den samlades in, och om det skedde med Facebooks helhjärtade godkännande eller ej. Lite märkligt vore det i och för sig om Facebook inte visste hur det gick till, eller ställer sig helt oansvariga, ty det är till syvene och sist deras plattform. Och det eventuella ansvaret faller tillbaka på dem, och deras hantering av användardata samt deras annonseringsverktyg.

Riktad annonsering på internet är i och för sig inget nytt. Det händer dagligen att vi går in på en webbshop, och därefter ser vi en massa annonser på andra webbplatser utifrån vad vi tittade på i shoppen. Det handlar om att spara data och servera oss annonser som faller inom ramen för våra beteenden och intressen. Att detta även kan användas inom den politiska sfären må vara en nyhet för somliga. De upprörda godhjärtade mellanmjölkspolitikerna verkar inte ha en aning om vad som hänt de senaste 10-20 åren. Fast det verkar mest handla om ett nytt sätt att försöka komma åt den förhatliga Trump. Och hittar man ingen rysk konspiration efter att ha letat i över ett år, då får man söka nya syndabockar.

Egentligen spelar det ingen roll. Trump vann inte valet pga några Facebookannonser. Hur kan politiker och debattörer vara så infernaliskt dumma, att de tror att folk röstar utifrån annonser på sociala medier? Deras tankar om vanliga människor är inte särskilt höga. En folkskock som kan manipuleras fram och tillbaka utifrån behag. De bedrövliga (deplorables), som Hillary Clinton uttryckte sig.

Finns det någon som tror att fattiga vita människor i USA:s rostbälte någonsin skulle ha röstat på någon annan än Trump? Särskilt när de blir öppet förnedrade och hånade av den andra kandidaten. Det var ju knappt så att Clintons egna partikamrater ville rösta på henne. Demokrater stod och grät i drivor när Bernie Sanders förlorade primärvalet och Clinton blev den slutgiltige kandidaten. Hon förlorade för att amerikanerna inte gillade henne och hennes politik.

Vi de bedrövliga skulle aldrig någonsin rösta  på Clinton.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.