Vart tog den lilla diktatorn vägen? Ingen som vet


Ryssland verkar befinna sig i ett slags politiskt limbo just nu. Landets president Vladimir Putin har enligt uppgift inte synts till på över en vecka. Internet kokar av rykten, somliga påstår att Putin är död, andra att han fått en stroke, cancer, ligger på sjukhus, eller bara vilar upp sig.

Om man rotar runt lite i flödena så noterar man att den ryska presidenten på senare tid gått upp lite i vikt, spekulationerna om hans hälsa har pågått ett tag, men blommar nu fullt ut.

Cyperns president Anastasiades kritiserades för att ha varit lite väl hjärtlig mot Putin under statsbesöket för några veckor sedan; nu börjar man undra om Anastasiades visste något som vi inte vet?

Här på bloggen har jag också spekulerat om vad som skulle hända ifall oroligheter bröt ut i Ryssland. Det är ett enormt vidsträckt land med få invånare, och förmodligen svårt att hålla ihop, både politiskt och militärt.

Rädslan för att Sovjetunionens sönderfall skulle fortsätta även med Ryssland tror jag kan ha varit en viktig drivkraft för Putin. Om presidenten inte har byggt upp starka strukturer och en tydlig efterträdare så kan hans farhågor förmodligen besannas.

Var mordet på Nemtsov egentligen startskottet på kriget om tronföljden, då den inre kretsen kanske redan vet vad som hänt med Putin? Eller är det möjligen den inre cirkeln som fått nog av Putins märkligheter? Vi kan fortsätta och spekulera hur länge som helst; jag tror att Putin dyker upp igen, men jag kan ha fel.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag