Vart är EU på väg?


Rika Cyprioter gillar inte att bli av med sina pengar, men det kanske kan vara värt om landet kommer på fötter, menar de. Dessvärre är de rädda för att deras pengar försvinner i ett svart hål. EU-har ju aldrig tidigare lyckats att rädda något land och vända den negativa ekonomiska utvecklingen. Läget i Spanien, Grekland, Portugal etc blir ju bara värre och värre.

Tongivande ekonomer menar också att om bankkonto-konfiskationen börjar närma sig 40% så bör man överväga en exit. Det pratas för övrigt helt öppet om exit i debatterna, och det kanske kan vara så att de cypriotiska politikerna med helgens avtal köpt sig tid för att planera ett ordnat utträde ur eurozonen. Bankerna öppnar dessutom inte förrän på torsdag, vilket innebär att de varit stängda i nästan två veckor, detta ger också tid för planering. Bankomaterna fungerar emellertid.

Eurozonens ordförande Dijsselbloom menade först att den cypriotiska modellen – där storsparare och aktiägare i krisbanker får ta smällen – är den framtida plan man kommer att implementera vid alla bankkriser i eurozonen, vilket han snabbt tog tillbaka.

Och det var inte så konstigt att han tog tillbaka sitt uttalande, ty EU hade ju initialt helt andra planer för Cypern, det första förslaget innefattade ju konfiskation från alla banker, och inte bara krisbankerna…

Man får en känsla av att EU-politikerna hittar på utmed resans gång. Vem vet vart vi är på väg, och hur lång resan blir? Men fler och fler lär hoppa av under resans gång, trots att tåget går allt snabbare.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.