Världens högsta skatt – igen


I januari planerar danskarna att sänka skatten till 55,4% av BNP, vilket innebär att Sverige ånyo har världens högsta skatt,  56,7%. Få trodde väl att detta skulle inträffa under en borgerlig regering.

I praktiken innebär det att vi är utkonkurrerade av länder som Holland, Canada, Australien, Japan och många fler – där skatten är mycket lägre och levnadsstandarden på topp. Måhända har den höga skatten blivit till ett självändamål i Sverige – eller rättare sagt ett självmål.

Det har skapats marginellt med fler privata jobb i Sverige sedan 1950-talet, medan befolkningen ökat med över 2 miljoner. Höga skatter på arbete samt arbetsgivaravgifter fördyrar företagens varor och tjänster, momsen likaså. Det är svårt att starta och driva företag under de här förutsättningarna, idéerna stannar tyvärr ofta i skrivbordslådan.

Det innebär att färre hela tiden får försörja fler, och att skatten måste höjas ytterligare, vilket innebär att ännu färre företag startas. Begreppet ond cirkel vore en underdrift.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, skattetryck


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.