Varför Obama?


USA:s sittande president Barack Obama lovade inför det förra valet att stänga Guantanamo Bay, fånglägret där det finns interner som inte fått regelrätt rättegång; de kan i princip sitta där hur länge som helst. Han har inte heller rört undantagslagarna, USA Patriot Act, som begränsar amerikanernas frihet med hänvisning till terrorhotet.

Kommer ni ihåg Obamas valparoll? – CHANGE. Man ack nej, det blev inga förändringar.

Han har inte gjort något åt USA:s enorma budgetunderskott, och inte heller lyckats lyfta ekonomin. Han vill beskatta de av krisen sargade företagen stenhårt. Sjukvårdsreformen blev ett monster med tvångsförsäkringar och straffavgifter istället för en heltäckande sjukvårdsförsäkring som utlovades. Och militären fortsätter att sluka pengar, världens största armé blir bara större.

Fortsätter det så här så dör den amerikanska drömmen. USA blir ett mediokert land, med högt skattetryck och undermåliga medborgerliga fri- och rättigheter. Den klassresa som så många tidigare lyckats med blir blott en dröm. Och USA kommer att skaka i grundvalarna, ty landet är inte byggt på nationalism eller etnicitet utan på en IDÉ – just denna idé som håller på att spolas bort.

Kanske är det läge att rösta på den där underlige mormonen från Massachusetts istället? Det mesta är ju bättre än Obamas fiasko.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.