Varför mördar IS västerlänningar?


Islamska staten (IS) har i flera uppmärksammade videos visat upp västerlänningar som halshuggs och liknande brutala dåd. Klippen sprids via traditionella och sociala medier över internet. Vi fördömer IS, fasar över deras omänskliga dåd och kallar på stormakterna att agera.

Varför begår IS grymma brott, filmar och sprider klippen?

Dels sprider de skräck; grannfolken blir skräckslagna av blotta namnet och gör mindre motstånd. Och dels är det ett sätt att engagera västerländska medier, och västerländska mediekonsumenter.

Följdfrågan blir då, varför engagera oss västerlänningar? Vi är väl inte intresserade av något slags arabiskt stamkrig?

Nej, just det. Om inte media fokuserade på Mellanöstern hela tiden skulle stridigheterna förvandlas till vad det i realiteten är – brutala, men i stort sett ointressanta stamkrig. Som faktiskt inte berör oss, och inte har med oss att göra. Precis som stridigheterna i centrala Afrika, eller på Afrikas horn. Är det någon som känner till dessa konflikter, vad de handlar om, vad de stridande parterna kallar sig? Folk dör som flugor, men vi bryr oss inte. Det är långt borta och konflikterna involverar inte oss.

Är det oljan som vanligt? Ja, kanske det. Länder i Mellanöstern som besitter oljefyndigheter är givetvis intressanta inte bara för USA utan för alla länder som är beroende av olja, gas och bensin. Våra samhällen och vår höga levnadsstandard kräver enorma mängder energi, och det gäller att se till att det blir så avbrott som möjligt i produktionen. Kanske är det därför vi engagerar oss.

Men oljan är inte hela sanningen, det finns krigförande länder i Afrika som också har olja, men vi bryr oss ändå inte om dem.

Det är något speciellt med Mellanöstern, ända sedan korstågens dagar har området varit en slags mötesplats för skilda kulturer,  öst och väst, nord och syd. Vi kan förmodligen gå ännu längre tillbaka till Alexander den store, Spartanerna, Mykenarna, Hettiterna, Egyptierna etc etc. Området är också laddat med viktiga religiösa helgedomar, antika ruiner, medeltida borgar och nybyggda omstridda bosättningar.

Men de flesta av oss kommer aldrig att besöka länder som Irak och Syrien, vi är inte heller överdrivet intresserade av deras sedvänjor, interna konflikter, eller deras politiska system. Det finns inte heller några särskilt intressanta varor, produkter eller tjänster (förutom olja) som de saluför. Det är för oss oviktiga och ointressanta områden. Därför måste de skapa uppmärksamhet på annat sätt.

När USA och väst lägger sig i, först då kan IS ena den splittrade arabvärlden och eventuellt skapa ett kalifat. Yttre hot enar.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.