Vad kan vi förvänta oss om de rödgröna får sitta kvar?


I praktiken borde ett rödgrönt regeringsalternativ vara omöjligt, eftersom det finns en rejäl ickesocialistisk majoritet i riksdagen. Och dessutom består de rödgröna enbart av S och Mp. Vänstern får ju som bekant inte vara med i regeringar, pga av deras totalitära bakgrund. En liknande beröringsskräck som många har gentemot SD.

Kan socialdemokraterna bilda regering ensamma? Mp är ju numera försvinnande små. Är det ens någon mening att ha med dem i regeringssamarbetet? De kan likväl agera passivt stöd, ungefär som V. Och de gröna kanske inte ens vill dela makten i fyra långa år till, ty regerandet sätter politiken på prov, och det är inte alltid man blir belönad av väljarna.

Därutöver behöver S även söka stöd från både C och L för att skapa majoriteter. Därför är ett rött eller rödgrönt regeringsalternativ ett hyfsat svårt pussel att lägga. Men om vi skulle få någon slags regering som leds av S, vad kan vi förvänta oss?

S, Mp, V, L och C  är generellt positiva till storskalig flyktingpolitik, så någon större ändring på den fronten lär vi inte se. Migrationsverkets prognos om 300.000 nya migranter inom mandatperioden lär bli verklighet. Samtidigt som civilsamhället inte kan hantera de som redan är här.

Migrationsexperimentet har blivit svenskarnas största och viktigaste politiska projekt, med större tyngd än vård, omsorg, skola, utbildning, rättsväsende och säkerhet etc. Det omogna debattklimatet gör frågan svårhanterlig, besvärlig och på kort sikt olöslig.

Vad gäller övriga samhällsfrågor så kan vi förvänta oss höjda skatter inom i stort sett alla områden. Bensinpriset lär gå upp till 18-19 kr under en rödgrön mandatperiod, kommunalskatterna till 35%, samt att genuscertifieringen av förskolor, skolor och universitet fortsätter, inklusive fortsatta fadäser och övertramp inom utrikespolitiken.

Vården kommer att bli ännu mer svårtillgänglig, köerna blir längre, och under vänsterstyrets sista stadium så väntar upplösning och kaos, där exempelvis läkare och sjuksköterskor går ut i strejk, kanske även polisen, vilket förvärrar läget ytterligare.

Lägg en lågkonjunktur ovanpå allt detta, med sjunkande bostadspriser där de överbelånade hushållen blir arbetslösa. Samt ännu fler oroligheter i förorterna, och skadeglada ryssar som förlägger århundradets största flottövning i närheten av Gotland. Och Trump, Orban, Farrage och allt fler utländska politiker använder utvecklingen i Sverige som varnande exempel i sina återkommande tal.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag