Vad händer nu – paradigmskifte?


Nu hände det som många befarat och varnat för – ett terrorattentat i Stockholm. Den misstänkte är en 39-årig uzbekisk man, tidigare känd av säpo, som dessutom uppgett att han sympatiserar med islamistiska organisationer.

Frågan är vad som händer framöver, när flaggorna försvinner från Facebook, och blodet torkats upp från Drottninggatan?

Kanske kommer de politiska diskussionerna att förflyttas från Twitter till verkligheten? Vem bryr sig om kvasidebatter och språkliga piruetter när folk blir mosade av en lastbil, som med berått mot körs in i en folkmassa?

Låt oss börja med socialdemokraterna, de kommer att sakta förvandlas tillbaka till ett betongsosseparti, som är mer restriktivt mot invandring och kräver att medborgarna ska arbeta och försörja sig. Vi har redan sett steg i denna riktning, vilket givetvis motarbetas av partiets vänsterfalang. Men det finns gott om andra tokiga partier på vänsterkanten att gå till om de blir missnöjda. Socialdemokraterna är nog inte de värsta ytterligheternas parti längre.

Även moderaterna kommer att skärpa tonen, och kräva lag och ordning, och mer restriktiv migrationspolitik. De kommer emellertid fortsatt att vara positiva inför arbetskraftsinvandring, vilket jag tycker är klokt. Folk som kommer med bra idéer och kan arbeta och försörja sig är inte så illa för ett land. De borgerliga mittenpartierna kommer att följa med strömmen, även centern.

Men frågan är om det inte är försent?

Nästa val ligger nära inpå, och de etablerade partierna har visat noll trovärdighet i frågor gällande rättssäkerhet, civilsamhälle och migration. De har varit naiva, oförberedda och allt vad det heter. Jag tror att medborgarna i ett samhälle kräver mer av sina folkvalda.

Och den enda rösten som ifrågasatt migrationspolitiken och länge krävt mer lag och ordning är sverigedemokraterna. Och om inte de etablerade partierna gör väldigt snabba och trovärdiga kovändningar så kommer Jimmy Åkesson & Co att belönas i nästkommande val. Det är inte omöjligt att de blir näst största parti. Vilket givetvis kommer att förändra den svenska blockpolitiken för en lång tid framöver.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag