USA och uppgörelsen med 9/11


En före detta vakt på Guantanamo bay-fängelset går nu ut och berättar om hur CIA mördade fångar, och fick det att se ut som självmord. Uppgörelsen med händelserna efter 9/11 fortsätter i USA, och det är hälsosamt och viktigt även för oss som bor på andra sidan Atlanten.

USA har fortfarande kvar undantagslagarna USA Patriot Act, samt faciliteten i Guantanamo, vilka inte hör hemma i ett fritt öppet samhälle. Man kommer undan med det genom att hävda ett slags undantagstillstånd med hänvisning till potentiella islamistiska dåd.

Västvärldens långsamma politiska rörelse har gått mot det konservativa repressiva hållet. Oavsett vilka politiska krafter som styr parlamenten i västvärlden så har de röstat för mer övervakning, registrering och kontroll, som ofta går ut över de egna medborgarna.

För att hindra den här utvecklingen så måste något hända i USA, som är själva källan till övervakningshysterin. Då inser vi plötsligt hur viktig yttrandefriheten är, och att en f d vakt kan gå ut och berätta om dylika saker.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.