Trump for president?


Ja, Donald Trump har utmålats som de republikanska primärvalens clown hittills, och folk har inte sett honom som en trovärdig kandidat. Men kanske är väljarnas inställning till Trump på väg att ändras? Igår visades den första stora debatten mellan de republikanska kandidaterna. Och Trump vann förmodligen spektaklet vad gäller vältalighet och formuleringar.

Jag har själv kanske inte betraktat honom som en seriös kandidat, men när jag tittade på olika avsnitt av debatten så insåg jag att han faktiskt skulle kunna bli president.

Det här är en person som inte är särskilt politiskt korrekt, han talar från hjärtat, och har på många vis folkets eller allmänhetens röst. Han vill bygga upp USA igen, minska skulderna, göra landet konkurrenskraftigt och framgångsrikt. Han vill också bygga en mur mot Mexiko, minska den illegala invandringen, men också bygga en stor vacker dörr utmed muren, för de som vill komma in lagligt. Trump vet hur han ska formulera sig i dylika frågor. Trump har också en förmåga att krångla sig ur svåra frågor med flaggan i topp, vilket kan vara en avgörande egenskap i dylika sammanhang.

Och dessutom är han en politisk kameleont. Trump är från liberala New York och har tidigare ansetts sympatisera med demokraterna, men nu är han republikan. Och kanske kan den här politiska ambivalensen till och med vara positiv, kanske kan han vinna viktiga demokratiska röster?

Det här kan bli den mest spännande valrörelsen i USA på länge.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.