Träskdjuren slår tillbaka


Trumphatarna ger sig inte. Även när den förre FBI-chefen under förhör medgav att han inte känt till någon rysk inblandning i den republikanska valkampanjen, så kvarstår misstankar och beskyllningar. Och det känns som att ju tunnare bevisen blir, desto högljuddare blir debatten. Det har ju snart gått ett halvår, och ännu har ingen fakta lagts fram om rysk inblandning i valet. Att skrämmas med ryssen funkade under det kalla kriget, undrar hur många som går på det idag?

Inte ens Trumphatarna tror längre på alla historier som snurrar runt i medierna. Men skvallret är ett viktigt vapen i jakten på den förhatlige presidenten, och alla  medel är tydligen tillåtna. När Trump lovade att rensa upp träsket i Washington så kunde vi givetvis förvänta oss en reaktion, att träskdjuren skulle göra motstånd.

Det har gjorts en del förutsägelser om att the deep state kommer att bli Donald Trumps fall. Det handlar om staten i staten, starka strukturer, folk som håller varandra om ryggen och är väldigt rädda om sina ofta meningslösa jobb. När det kommer en ny burdus president som avreglerar och förenklar i regelverken – så innebär det givetvis mindre makt för alla dessa pappersvändare.

Och medan medierna blåser upp sig själva med rykten och halvsanningar så håller Donald Trump tal någon helt annanstans, i Ohio. Tillsammans med ett antal byggare och specialister inom infrastruktur lägger han fram storslagna planer på att förbättra vägar, vattenledningar, dammar, pipelines och allt annat som får ett land att fungera. Den som varit i USA vet att infrastrukturen är eftersatt, framförallt på landsbygden.

Donald Trump är påläst, och går stundtals in på detaljer vad gäller de olika infrastrukturprojekten. Det här är en helt annan president, långt ifrån den bild som produceras av träsket i Washington. Det var den här presidenten som vann valet i 30 delstater av 50, samt majoritet i både senaten och representanthuset. Och det är han som leder USA.

 

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag