Sverige, nästa krisland?


Vi pratar ofta om att sydeuropéerna är överbelånade, vilket delvis skulle ligga till grund för den ekonomiska krisen runt Medelhavet. Vi glömmer att svenskarna också har mängder av lån till bostad, bil, hemelektronik, studier etc. Under många år har räntorna varit låga och amorteringskraven lösa. Det har skapat en låneekonomi, inte bara i Sverige utan i hela Västeuropa.

Dessutom har svenskarna dåligt med likvida medel pga höga skatter och dyra levnadsomkostnader. Det blir svårt att spara och lägga undan en slant. Och de besparingar man har läggs ofta på utlandsresor, nöjen eller som insats vid bolån etc. Dessutom dras det svenska banksystemet, som i de flesta andra länder, med strukturella problem.

Om/när krisen slår till mot Sverige kan det bli riktigt kritiskt. Det höjs ett och annat varnande finger, men de flesta struntar i varningsklockorna som klämtar runt om i Europa. Vi vet också att bostadspriserna inte kan gå upp i evighet, ändå budas det för fullt på lägenheter och hus i Stockholm, och priserna slår nya rekord varje år.

En krasch på bostadsmarknaden skulle innebära stor förödelse. Om 4-miljonersvillan plötsligt blir värd 3 eller 2 miljoner (som för 10 år sedan) kommer många att sitta och betala av lån, som är större än värdet av bostaden. De kan med andra ord inte sälja förrän priserna (förhoppningsvis) går upp igen. Lägg därtill höga räntor, massiv arbetslöshet och höjda skatter så har vi en kris likt den i Sydeuropa. Det kan gå snabbt.

Bubblor hålls ofta igång av psykologiska faktorer. Om hälften av alla stockholmare plötsligt känner olust inför bostadsköp, och beslutar sig för att stoppa tillbaka plånboken i fickan, ja, då är vi där.

*
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om finanskrisen, kris, EU, banker


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.