Statstelevisionen vinklad i kramp


Samtidigt som SVT erkänner att de förlöjligade finansministern häromdagen, så hävdar SVT-medarbetaren Micke Leijnegard att statstelevisionen är neutral och inte sossevinklad.

Han menar att det är tramsigt att ta upp det gamla socialistbarnprogrammet ”Ville, Valle och Viktor” som argument för vinklad TV. Och att reklamfinansierad TV har större trovärdighetsproblem, då de ibland ger potentiella annonsörer redaktionellt utrymme, för att smörja dem. Han anklagar vidare TV4 som ger ”nyliberalen” Hakelius utrymme och TV8 som har Wolodarski och Schyman som programledare.

Nej, det handlar inte om ”Ville, Valle och Viktor”. Det handlar om att SVT har svårt att agera neutralt i framför allt nyhetssändningar. Leijnegard ojjar sig över att politisk aktiva personer sitter bakom TV-sofforna hos de andra kanalerna. Som om det skulle vara fel? Skillnaden är ju att här VET tittarna vad dessa personer står för. I SVT matas vi med nyheter som ska vara neutrala utan att de är det.

Varför finns det så sällan liberala/frihetliga/borgerliga vinklingar eller frågeställningar i Rapport och Aktuellt? Hur kommer det sig att SVT nästan alltid intervjuar drabbade när de t ex ska rapportera om ombildningar till bostadsrätter.

Lägg till denna fråga:

Är det inte bra att du kan köpa din lägenhet? Du kan ju sälja den när du blir pensionär, tjäna några miljoner och flytta ut på landet och leva gott?

Exempel på fler liberala tilläggsfrågor för andra sammanhang:

Är det inte bra att skatten sänks, så du kan spara och skaffa dig en ekonomisk buffert? Eller åka på semester med barnen?

Är det inte bra att man stramar upp de sociala försäkringssystemen så att fusket minskar? Fusket kostar ju skattebetalarna enorma belopp.

Är det inte bra att a-kasseavgiften höjs, så att arbetslöshetsförsäkringen blir mer självfinansierad? Skattepengarna kanske gör större nytta inom vården, skolan, rättsväsendet?

Hur känns det? Nu när fastighetsskatten blivit lägre? Vad ska ni göra med pengarna som blir över?

Hur känns det? Du har efter två års arbetslöshet fått anställning via nystartsjobben?

Nu när förmögenhetskatten är borta kan ju rika människor ta hem sitt kapital och investera i Sverige. Är inte det bra för alla oss som bor i landet?

Den här typen utav frågor lyser med sin frånvaro. SVT:s journalister behöver inte tro på borgerliga värden, men de måste respektera att stora delar av svenska folket gör det. Alltför sällan bjuds borgerliga talsemän eller intervjuoffer in för en kompletterande åsikt.

Istället pekar man på de reklamfinansierade TV-kanalernas problem med sin neutralitet gentemot annonsörerna. Detta problem dras ALLA fria medier med, DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, TV4 etc etc.

Kanske är lösningen att förstatliga alltihopa? Är det Leijnegard menar?

Att ge potentiella annonsörer redaktionellt utrymme är oetiskt, men ger å andra sidan inga större politiska trovärdighetsproblem. Och det är den politiska vinklingen som debatten handlar om.

Nej, SVT:s nyheter är inte neutrala, de är enögda, och SVT har knappast avlivat myten om sossevinklingen, de har snarare förstärkt den.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, media, medier, SVT, nyheter, vinklade, vinklat


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.