Sossarna BLIR folkpartiet?


En debattartikel i dagens DN får mig närmast att tappa hakan. Här skriver fyra ledande socialdemokrater om vikten att inte enbart höja skatter, om en flexibel arbetsmarknad, att äga sitt hem, och en politik för inte bara arbetare utan även tjänstemän etc etc. Det låter som folkpartiet eller något annat socialliberalt parti varit framme.

Eller anar vi något annat här? En socialdemokrati som gjort upp med 60-och 70-talets radikala vänsterrörelse, en socialdemokrati som synar den arbetarpolitik som gjorde Sverige framgångsrikt på 40- och 50-talen? Ett parti som i början av 70-talet tyckte att 20% i kommunalskatt var mer än rimligt.

Om socialdemokraterna förverkligar dessa idéer lär många mittenväljare rösta rött igen. Och man kommer att tvinga de borgerliga partierna mer åt ”höger”, ty mitten blir för trångt. Kanske splittrar man t o m alliansen och kan samarbeta med folkpartister och centerpartister istället för falukorvskommunisten Ohly?

Tyvärr finns det idag knappast mandat för dylik politik inom socialdemokratin, där ungdomförbundet vill åt vänster, och ledningen sitter fast i ett järngrepp av hbt-frågor, LAS-låsningar, klimatmytologi, skattedyrkan, etatism, kryddat med överklassig klasskampsretorik.

Så, med risk för att låta negativ och dryg; detta kommer aldrig att hända.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.