Sossarna bättre på spinn – Bildt vs SVT-skandalen


Samtidigt som Adaktusson gick ut och ifrågasatte SVT:s trovärdighet i DN-debatt så återuppväckte Urban Ahlin (utrikespolitisk talesman, s) historien om Bildts Vostok Nafta-optioner i SvD-Brännpunkt – ännu en gång. Är pengarna en muta inför det kommande gasledningsbygget i Östersjön? Miljöpartiet har givetvis anmält utrikesministern. Bildts ska dessutom utredas av överåklagaren Christer van der Kwast.

Enligt Bildt är pengarna ersättning för nedlagt arbete, ej kompensation för framtida tjänster. Det står emellertid i Bildts kontrakt att optionerna fryser inne ifall han lämnar styrelseuppdraget i Vostok Nafta i förtid, vilket han gjorde när han blev utrikesminister. Problemet för den som vill göra en stor sak av detta är följande, ett nytt avtal räcker för att premisserna ska ändras. Bildt fick förmodligen behålla pengarna för att han gjort ett bra arbete, och för att han var en ”good leaver”, dvs inte gick till en konkurrent. Framförallt så har han utfört ett jobb, och därefter mottagit betalning, precis som du och jag, och alla andra som jobbar om dagarna. Kan detta kallas muta?

Notera att den förra regeringen godkänt förarbeten i Östersjön samband med gasledningsbygget, ryska båtar undersöker havsbotten i skrivande stund, med den svenska statens godkännande. Gasledningen kommer att byggas oavsett om Bildt är utrikesminister eller ej.

Ord som ”Ryssland, mutor, olja, Bildt” väcker rubriker. Alltså lägger journalister ner en massa energi på Bildts optioner istället för att granska SVT, och det faktum att den dåvarande statsministerns närmsta man (Jan Larsson) försökte påverka ett politiskt debattprogram för en tid sedan. Inte heller funderar vi på vilka som sitter i SVT:s styrelse, och hur de har utnämnts, vi är inte heller särskilt intresserade av hur SVT:s nyhetsprogram vinklar, sorterar och presenterar nyheter. Ingen bryr sig längre om betalningsmodellen, där alla som innehar en tv-mottagare tvingas att betala avgift till SVT, oavsett om vi tittar på deras kanaler eller ej. Synd, eftersom en intressant debatt om statstelevisionen kunde ha dragits igång efter Adaktussons artikel, men eftersom vi blott orkar hålla en skandal i huvudet åt gången – så är det numera Bildt som gäller.

Tänk om han är muuutad AV RYSSSAR? Maffian är säkert inblandad också. Javafan, han är ju gift med en italienska! Nä, Bildt måste bort, släng in en okarismatisk, outbildad politruk istället. De är ju näst intill osynliga, och därför tolererade.

Uppdatering; läs Vostok Naftas uttalande ang praxis för styrelseledamöter. Detta dokument får mediauppbådet och den svenska journalistkåren att framstå som just ankor i en ankdamm.

Pingad på Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, Bildt, mutor, olja, Ryssland


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag