Socialdemokraterna är valets stora förlorare


Nu när vi har lagt lite tid mellan oss valet är det lite lättare att se vad som gick fel för de etablerade partierna. Framförallt lyckades man inte kanalisera folks missnöje med flyktingpolitiken. I en demokrati måste man ta medborgarna på allvar, även om många har åsikter som avviker från de gängse. Politikens uppgift är inte bara att agitera och överrösta – utan även att förklara, både ur ett kort- och långsiktigt perspektiv.

När många är oroliga kan man inte bara strunta i dem, eller till och med häckla dem. Då kan man vara säker på att folk röstar på missnöjespartier bara för att sätta käppar i hjulet för systemet. Jag har länge efterlyst att politikerna försöker sig på en bredare folklig förankring för flyktingpolitiken. Man måste ha folk med sig i en demokrati. Om svensk flyktingpolitik dessutom skiljer sig från närliggande länders så måste man förklara varför. Det finns många obesvarade frågor, och folk är fortfarande oroliga.

Varken alliansen eller de rödgröna lyckades samla ihop tillräckligt många röster för att bilda majoritet i riksdagen. De är bägge förlorare, inget av blocken kan nu framföra sin politik. Det krävs kompromisser, och stöd från motståndarlaget.

Alliansen och moderaterna kommer att stå och snegla från sidan ett tag. Trots allt fick ju de rödgröna några procent mer. Och nu får de bilda en svag regering, förhandla fram en budget, och försöka sig på det parlamentariska arbetet med hjälp av de forna fienderna fp och c – om de nu vill hjälpa till vill säga.

Väljarna kommer förmodligen att uppfatta början på den här mandatperioden som rörig, förtroendet för de rödgröna kan därför minska. Regeringspartierna tappar dessutom ofta röster per automatik, eftersom alla sittande regeringar måste ta tag i en del impopulära frågor.

Vi har en del tuffa försvarsbeslut framför oss, och det kommer att kosta pengar. Det finns utmaningar även vad gäller pension och pensionsålder. Det rådande systemet fungerar inte när folk lever och har hälsan allt längre. Skolan anses ha massor av brister, och polisen hinner inte med. Försäkringskassans it-system havererar, och det finns ingen nödlösning med manuell hantering av ärendena.

Det börjar inte så bra. Och man kan inte längre skylla på alliansen, de sitter inte vid makten längre.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.