Småpartierna ratas av väljarna


Det finns mängder med småpartier utanför riksdagen, det mest kända är förmodligen FI, som inte fick några mandat i år heller, med 29.665 röster. I Sverige finns det ca 7,5 milj. röstberättigade, och av dessa röstade ca 6,5 milj. i valet 2018.

Alt-right-populisterna i Alternativ för Sverige (AfS), som verkligen lagt ner mycket krut på valrörelsen fick inte mer än 20.290 röster.

Och Nordiska motståndsrörelsen (NRM) med rötter i nationalsocialismen fick bara 2106 röster. Det verkar inte som att fascismen i Sverige verkar vara på frammarsch, trots tidningarnas alla varningar och skriverier. Här hade väljarna möjlighet att lägga rösten på ett högröstat etnonationalistisk parti som vill skapa ett Stornorden, men icke. Dessa tankeströmningar är begränsade till 0,03% av väljarskaran.

Ambitiösa konservativ-liberala Medborgerlig samling (MED) som på kort tid byggt upp en habil partiorganisation, ordnat torgmöten, deltagit i debatter och annonserat flitigt – de fick inte mer än 13.056 röster.

Piratpartiet fick blott 7326 röster, trots framgångarna härom åren då de kom in i EU-parlamentet. Det verkar som att upphovsrättsfrågorna inte längre är lika tilltalande.

Sen har vi Direktdemokraterna (5153), och Landsbygdspartiet (4962), Enhet (4647), Djurens parti (3648), Kristna värdepartiet (3202), och Klassiskt liberala partiet (1504). Det finns fler småpartier som ni kan läsa om hos valmyndigheten.

Inget av småpartierna är på väg att nå 4%-spärren, som kräver ca 250.000 röster. Väljarna föredrar de etablerade partierna. Trots att vi står inför stora och nya utmaningar, så anser väljarna att de etablerade partierna är de som bäst kan styra landet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag