Skatten sänks med 10 öre…


De nya moderaterna gör verkligen skäl för namnet. Erlander-nostalgi, preussisk ordning i statsfinanserna och sparsamhet gäller. Kommunalskatten sänks med tio öre i snitt, i vissa kommuner lite mer, men generellt sett handlar det om marginella skattesänkningar.

Vart tog den ekonomiska friheten vägen? Friheten att kunna spara och lägga undan en slant? Friheten att kunna köpa sig det där man verkligen drömt om. Nej, vi lever i ett anti-konsumtionssamhälle, åtminstone om intelligentian får bestämma. Konsumtion bidrar med all säkerhet till växthuseffekten. Undrar om sparande också gör det? Förmodligen.

Nej, de nya moderaterna är större skattekramare än de gamla socialdemokraterna. På Erlanders tid i slutet på 60-talet var kommunalskatten knappt 20% istället för dagens 30-33%.

En vild gissning; jag tror att de större skattesänkningarna kommer valåret 2010. Varför belöna väljarna redan nu? Nu när alla opinionssiffror ändå pekar neråt. Nej, vi sparar godiset till lördag, det är då vi ska ha kalas. Så uppfostrar vi våra barn, och så uppfostras även medborgarna.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, kommunalskatt


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.