De flesta i Sverige är eniga om att det amerikanska sjukförsäkringssystemet är orättvist, och att det är deprimerande att så många står utanför. Om man blir sjuk i USA, kan t.ex en gallblåseoperation kosta ca 135 000 kr.
Och att punga ut med så mycket pengar är en grym överraskning och ett rejält bakslag för privatekonomin.
Men att betala ca 50% i total skatt – som vi gör i Sverige år ut och år in – blir också väldigt mycket pengar. Här har jag räknat in moms, arbetsgivaravgifter etc.
För en normalinkomsttagare med 25 000 kr/mån handlar det om skatter på närmare 200 000 kr per år. Det blir en miljon på fem år!
Vi glömmer ofta detta eftersom de flesta skatterna är dolda. Vi får inte heller reda på exakt hur mycket pengar som går till vad. Därför blir det svårt för oss att veta hur mycket vi egentligen betalar, och vad vi betalar för.
Ca 13% av de totala offentliga utgifterna går till vården. Grovt förenklat kan vi därför säga att den svenska vårdförsäkringen kostar ca 26000 kr/år för en medelinkomsttagare, dvs ca 50000 kr för en familj där bägge arbetar.
Priserna för sjukförsäkringar i USA har ökat dramatiskt, från att ha varit billigare än i Sverige för ca 10 år sedan, kostar en motsvarande familjeförsäkring ca 80 000 kr i USA. Från 1999 till 2009 har kostnaden ökat med ca 131%, dvs med ca 13% om året.
Att Obamas stora sjukförsäkringsreform kommer nu, och inte tidigare handlar förmodligen om denna enorma fördyrning. Folk med blygsam ekonomi har inte råd med försäkringen längre. Om avgifterna vore överkomliga skulle situationen förmodligen se annorlunda ut.
Kanske handlar den allra största utmaningen inte om försäkringarna, utan om själva kostnaden för vård och mediciner. Hur kan priserna stiga så? Varför är det så förbaskat dyrt? Handlar det bara om att tekniken blir bättre och dyrare? Giriga läkare? Giriga försäkringsbolag? Eller har staten lagt sig i för mycket nu igen? Det finns olika svar på frågan, här kommer en intressant version:
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, vård, vårdförsäkring, USA