Sitter Trump säkert?


Sitter Trump säkert? 1I höst är det presidentval i USA. På republikanernas sida har vi nuvarande presidenten Donald Trump, och på demokraternas sida, Joe Biden, som var vicepresident under Obama. Bägge är seniora medborgare, med en hel del erfarenhet bakom sig, Trump från näringslivet, och Biden från politikens värld, framförallt som senator från Delaware.

Bidens kampanj har stött på problem redan från början, då han anklagats för sexuellt ofredande, samt för att ha manipulerat politiska beslut i Ukraina i förmån för sin son, som har intressen i ett Ukrainskt företag. I dagarna har det läckt graverande telefonsamtal mellan Biden och Ukrainas dåvarande president Porosjenko.

Därutöver har även Obamagate rullats ut, att Barack Obamas stab ska ha varit delaktiga i att smutskasta president Donald Trump, med påhittade anklagelser om samröre med Ryssland. Misstankarna mot Obama påverkar givetvis Biden, då de var parhästar under många år.

Många etablerade medier i USA stödjer demokraterna, och försöker dämpa merparten av de här anklagelserna. Men de tonar däremot inte ner anklagelser mot Trump. Trots att många beskyllningar varit triviala och det ofta saknats bevis. Medierna har snarare förstärkt drevet mot den sittande presidenten, senast hanteringen av coronakrisen etc. De blir alltför tydligt att kandidaterna behandlas olika beroende på partifärg. Dagens mediekonsumenter är emellertid inte lättlurade, och etablerade kanaler som CNN tappar både trovärdighet och tittare.

Andra saker som talar mot Biden är hans ålder i kombination med en viss förvirring, där han ibland glömmer saker och platser. Har ger ibland intrycket av att vara en äldre gaggig herre, som ibland brusar upp och blir arg när han får frågor från allmänheten.

Vi som står utanför och betraktar spektaklet undrar varför demokraterna inte lyckas lansera en ny vass och lite yngre kandidat? Det förra valet gick ju också åt pipan, trots att Hillary Clinton samlade ihop mer än dubbelt så mycket pengar till sin valbudget än Trump. Många amerikaner anser att paret Clinton är korrupta och opålitliga, och det har skrivits flera böcker om deras affärer och skandaler. Hillary var ingen bra kandidat. Och det är inte Joe Biden heller. Om inget oförutsett inträffar så sitter Donald Trump i fyra år till.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag