Sd största parti – vad gör s & m nu?


Sd:s väljarskara har vuxit stadigt under flera år, och idag kom en opinionsundersökning som pekade på att de numera är störst. Givetvis ska man ta dylika undersökningar med en nypa salt, men vi känner vart vindarna blåser och vad folk tycker.

Svensson vill ha stopp på flyktingmottagandet.

Om folk är rasister, främlingsfientliga, bara skeptiska eller praktiskt-ekonomiska, det tänker jag inte gå in på. Det finns tillräckligt många som ropar rasist, och det är ju till viss del detta som göder sd. Vi kan helt enkelt konstatera att folk tycker flyktingpolitiken gått över styr, oavsett skäl.

Vad ska de etablerade partierna göra nu?

Det funkade inte med taktiken om att öppna sina hjärtan, det gick inte heller att tiga ihjäl problemet, inte heller att mobba de invandringsskeptiska till tystnad. Ingenting fungerade.

Nu återstår istället att gå folket till mötes, att lyssna på deras oro, och försöka utveckla en hållbar politik utifrån rådande premisser.

Socialdemokraterna har ju gjort det förut. Det är inte så många som minns Luciabeslutet då statsminister Ingvar Carlsson drastiskt minskade flyktinginvandringen 1989 pga rekordstora flyktingströmmar. Och på 1970-talet avvecklade facket och sossarna den tidigare välfungerande arbetskraftsinvandringen.

Det finns med andra ord historiska belägg för dylika åtgärder inom socialdemokratin. Och Thomas Bodström släppte mycket riktigt iväg en testballong med krav på licens för utländska tiggare härom dagen.

Problemet med regeringen – förutom att de inte har lyckats att bilda majoritetsallianser i riksdagen – är att miljöpartiet ingår i den. Och mp kommer förmodligen att motsätta sig dylika invandringsstopp. Samtidigt är läget kritiskt och något måste göras. Man vill ju inte att sd ska växa ytterligare.

Min gissning är att mp sparkas ut ur regeringen, och Löfven ombildar med enbart sossar, samt vänder sig till alliansen för nationell samling kring flyktingfrågan. Och det kommer att gå vägen, tillräckligt många av de borgerliga partierna ställer sig bakom förslaget.

Vad kommer då förslaget att gå ut på?

Gissningsvis kommer det att likna Luciabeslutet, man kommer bara att ta emot FN:s kvotflyktingar samt personer med särskilt starkt skyddsbehov, det kommer också att vara tidsbegränsat, fast med ett icke angivet slutdatum. Man kommer också att införa en slags tiggerilicens eller någon annan byråkratisk stunt som gör att utländska tiggare kan utvisas.

Lyckas man med detta så tappar sd större delen av sin väljarkår.

Ty det stora flertalet av sd:s väljare är förhoppningsvis inte rasister eller knäppgökar, utan folk som vill att Sverige utvecklar en hållbar flyktingpolitik, där man släpper in så många flyktingar så att de har en rimlig chans att integreras och skaffa sig försörjning. Kvoterna hamnar på liknande nivåer som grannländerna.

Och det vore bättre om det här beslutet togs av de etablerade partierna än av sd, ty sd har en massa annat fuffens i rockärmen som är av mer tvivelaktig karaktär, exempelvis frågor om nationalitet och medborgarskap. De förespråkar även en väldigt restriktiv arbetskraftsinvandring, och det är inte bra för den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Notera skillnaden mellan flyktingar och invandrare som kan försörja sig själva.

Vågar de etablerade politikerna?

Jag tror inte att de har något val. Om de inte vill att sd ska växa sig ännu större så måste de agera nu. Sedan finns det massor av andra frågor att ta tag i. Vi måste kickstarta Sverige igen, få folk att starta nya företag, locka hit etablerade utländska företag och investeringar, få folk i arbete, rensa upp i bidrags-, och skatteträsket. Det finns mycket att göra.

Men först måste man säkra den politiska makten, och då är det folkopinionen som bestämmer vad som är den viktigaste frågan. Den som desarmerar flyktingfrågan är den store vinnaren.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.