Samarbetet som aldrig fanns


Nu skiljs de rödgröna åt, samarbetet mellan socialdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet läggs på is. Det var väntat, redan under valkvällen konstaterade experterna att pakten inte skulle hålla.

Genom skapandet av den starka borgerliga alliansen 2004 – som senare visade god regeringsduglighet även i kristider – satte man de rödgröna på pottan. De tvingades in i ett samarbete för att matcha borgarna. Den svenska vänstern förmådde inte att skapa ett politiskt alternativ på något annat sätt. De borgerliga strategerna öppnade förmodligen champagneflaskorna, de visste att ett dylikt samarbete var dödfött, och att det skulle stjälpa s, mp & v i valrörelsen.

Nu finns det återigen inget tydligt politiskt alternativ åt vänster. Socialdemokraterna är för små för att regera ensamma, och det finns få dugliga danspartners, möjligen kommer mp att få en invit framöver. Ohly får förmodligen räkna med att vara panelhöna under en lång tid. Kanske var det just samarbetet med ex-kommunisterna som ryckte tusentals viktiga röster från sossarna.

Socialdemokraternas största problem handlar om ideologi. Reinfeldts nya moderater är mer inspirerade av gamla sossar som Erlander än nyliberaler som Nozick. Här har man kapat åt sig stora delar av den svenska politiska kärnan, det alla svenskar gillar med folkhemmet, arbete, trygghet och ansvar. Kvar sitter Sahlin med resterna efter Palmes radikalisering på 70-talet, flum, bidragspolitik och genusperspektiv.

Vänstergräsrötter och bloggare kallar fortfarande moderaterna för nyliberaler och högermän. I deras värld sprids fattigdomen som en löpeld i Sverige, medan de rika tjänar allt mer pengar. Orättvisorna hotar att dela landet mitt itu.

Nu är det få som tror på den här verklighetsbeskrivningen, alla vet ju att Svensson fått det bättre. Ingen skattar arbetarna så hårt som sossarna, en utveckling som alliansen brutit, och istället har löntagarna fått bättre ekonomi och kunnat utveckla sina liv i positiv riktning.

Om socialdemokraterna åter ska bli en vital politisk kraft i Sverige måste nog den nuvarande politiska generationen abdikera, och ersättas med en ny. En generation som har högre ideologisk medvetenhet, kunskap och insikt i ekonomiska frågor. Framförallt måste socialdemokratin bli trevlig. Idag ser vi en massa sura grå gubbar och gummor som gnäller och klagar om påhittade problem. Och de egna idéerna lyser likt en supernova med sin frånvaro.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, rödgröna, de rödgröna


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.