Ryska militärbaser på Cypern?


Cypern och Ryssland har länge haft avtal om militärt samarbete, vilket nu ska förnyas och utvecklas, ryssarna får även fortsättningsvis använda faciliteter på ön. Många tycker att det ganska märkligt då det redan tidigare finns brittiska militärbaser på Cypern, vilka understöds av USA. Cypern är förmodligen det enda stället på jorden där man kan se ryska, amerikanska, brittiska, italienska, franska, tyska stridsfartyg bredvid varandra.

Cypern har starka ekonomiska band till Ryssland, då många ryssar har investerat i landets ekonomi. Västvärldens sanktioner mot det stora landet i öster har skadat Cyperns redan sargade ekonomi.

Men viktigast av allt, Cypern har länge sökt USA:s och EU:s stöd för att sätta press på Turkiet i syfte att återförena ön. Norra delen är fortfarande ockuperad av Turkarna efter en misslyckad militärkupp 1974. Den ockuperade delen är inte erkänd av vare sig FN eller andra länder.

Försöken till återförening har misslyckats, och nu undersöker en turkiskt skepp den gasrika havsbottnen inne i cypriotisk ekonomisk zon, vilket givetvis ses som en kraftig provokation. Protesterna mot Turkiet har inte gett resultat. Turkiet är ett av världens största militärmakter och är känt för att mobba sina grannar i Östra Medelhavet. Cyprioterna känner sig med rätta små, ensamma och utelämnade i en osäker del av världen.

Samarbetet med Ryssland ska ses i bakgrund mot allt detta. Och det nya avtalet ska skrivas under i slutet av månaden, om inte cyprioterna får ett bättre erbjudande, antar jag.

*

Uppdaterat: Nu dementerar Cyperns utrikesminister uppgifterna, någon rysk militärbas ska inte byggas på Cypern.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.