RUT-avdraget är knappast perfekt


Vi har idag skattereduktion för hushållsnära tjänster. Ett visst antal näringsgrenar åtnjuter denna skattelättnad, städföretag mm,  medan andra dras med lika mycket skatt som förr. Syftet är att locka fram jobb inom vissa sektorer, där politikerna anser att det finns dolda resurser.

I praktiken handlar det om att normalisera den extremt utsatta privata tjänstesektorn. De flesta har någon gång blivit informerade av t.ex hantverkare/städare vad diverse uppdrag kostar vitt – respektive svart. Och skillnaden är enorm.

Medelsvensson har inte råd att anlita hjälp i hemmet. Han gör det mesta själv eller anlitar någon svart – som en direkt konsekvens av den svenska högskattepolitiken. Här försvinner både arbetstillfällen och skattepengar. Tanken är att RUT ska motverka allt detta.

RUT ogillas av de rödgröna som (förmodligen) vill avskaffa det helt.

Jag har inget emot skattesänkningar, det vet alla som läser denna blogg, men jag vill hellre se en generell skattesänkning för ALLA företag än ett specifikt urval av näringar. Man botar inte en sjuk skattepolitik genom kosmetiska lättnader, det håller inte i längden.

Generella skattesänkningar skulle med all säkerhet ge ännu fler arbetstillfällen, då många mellan- och storföretag dras med underbemanning och överbelastning för de anställda. Ofta är det förenat med stor risk och kostnader att anställa, så det gör man bara när det verkligen kniper.

Därför är RUT tyvärr en trist konstruktion, som för tankarna till pigjobb o dyl, när man istället bör satsa på skattesänkningar för hela näringslivet. Dylika reformer kommer givetvis att kosta initialt, men bär snabbt frukt i form utav minskade a-kasseutgifter och ökade skatteintäkter.

RUT kan i mina ögon enbart försvaras om det kan liknas vid ett första steg, i en våg av skattereduktioner, som allt fler företag får njuta av. Är det regeringens tanke?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, RUT, hushållsnära tänster


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.