Rätt eller fel att bomba Libyen?


Just när Kadaffis styrkor var på gång att återta initiativet i det Libyska upproret la sig västmakterna i, med sanktion av FN, och satte igång att bomba strategiska mål i landet. Generellt sett har medier och debattörer stött rebellerna som vill störta diktatorn Kadaffi, som suttit vid makten sedan slutet av 60-talet.

Många frågade sig varför västmakterna inte gjorde något när Kadaffi brutalt började bomba sitt eget folk?  När fransmän, britter och amerikaner väl började intervenera svängde debatten till att fråga sig varför väst lade sig i? Det finns ju massor av diktaturer i Arabvärlden, varför just Libyen? Amerikanerna vill väl åt oljan som vanligt, är väl svaret de flesta nöjer sig med.

Det är inte lätt att vara stormakt; antingen är man ett svin som inte gör något, eller ett svin för att man lägger sig i.

Är det då i enlighet med folkrätten att blanda sig i en suverän stats affärer, speciellt när det rör sig om ett inbördeskrig? Om detta kan man dividera länge. Men med tanke på att FN sanktionerat ingreppet, och att Libyen är med i FN så får vi väl anse att inblandningen i Libyens affärer är förenligt med folkrätten. Dessutom finns det ett begrepp som kallas för tyrannicid (tyrannmord), något som anses rättmätigt och gott för allmänhetens bästa.

Frågan är vad som kommer efteråt? Blir det radikala islamister som tar makten i Libyen nu, eller ett demokratiskt valt parlament enligt västerländsk modell? Detta är förmodligen själva anledningen till att väst inte intervenerat tidigare, man är rädd för efterverkningarna, ingen vill ha ett nytt Iran.

Och varför går man in i Libyen, och samtidigt tolererar andra diktaturer i området som exempelvis Saudiarabien, och till och med samarbetar med dem? Givetvis blir det en del falskspel här, men realpolitik är sällan logiskt perfekt; vi får nöja oss med att det förmodligen blir en diktator mindre under den närmsta månaden.

Och sist men inte minst, ska Sverige lägga sig i? Vi som avvecklat och knappt ens har ett försvar? Ska Sverige skicka ett antal stridsflygplan till Libyen? Det är givetvis en samvetsfråga, en praktisk fråga, samt en militärstrategisk-politisk fråga.

Skulle vi vilja ha hjälp från andra länder om vi själva befann oss i en militärt svår situation? Kan vi överhuvudtaget hjälpa till, finns resurserna? Och hur kommer omvärldens bild av landet Sverige att ändras om vi blandar oss i? Finns det en risk att vi blir utsatta för vedergällning eller terrorattacker pga vår inblandning? Och finns det ett folkligt stöd för inblandning?

Är det inte bättre att vi skickar ner några pallar med mellanmjölk istället?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Libyen, Kadaffi

 


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.