Profetior inför 2023


Profetior inför 2023 1Även om det är en årlig tradition att bidra med förutsägelser inför det kommande året, så inser jag allra ödmjukast att jag inte är så värst bra på denna konstart. Verkligheten blir ofta galnare eller mer oförutsedd än vad jag kan ana. Men skam den som ger sig, någon gång ska det bli rätt.

Händelser som vi redan känner till är ishockey-VM i Finland och Lettland, kröningen av Charles III  i maj, samt Turkiskt presidentval under sommaren. Andra länder där folket går till valurnorna är Finland, Estland, Tjeckien, Polen, Nigeria, Thailand, Pakistan och Bangladesh. Och under året så förutspås det att Indien blir det mest folkrika landet istället för Kina.

Vi börjar med kriget i Ukraina. Eftersom det är val i den Ryska federationen 2024 så bör den nuvarande ledningen komma med något slags positivt resultat under året för att skapa en känsla av enighet och seger. Visserligen kan konflikten frysas i några månader, men mot slutet av året år bör man gå i mål.

Stora strider har rasat runt den lilla staden Bachmut i östra Donbass, och ukrainarna har förlagt stora delar av sin militära kapacitet till området. Bägge sidor har lidit stora förluster, med den skillnaden att ryssarna mest offrat privata stridskrafter (Wagnergruppen) som i sin tur rekryterat straffångar till det svåra uppdraget, medan ukrainarna offrat mer av sina reguljära styrkor.

Samtidigt har ryssarna byggt fortifikationer i söder, för att skydda den smala landremsan ner mot Svarta havet. De har också mobiliserat hundratusentals tränade soldater, av vilka vi inte sett så mycket av. Det är fortfarande milisen i Donbass, Wagnergruppen och Tjetjenska trupper som står för den övergripande insatsen.

Man kan fråga sig vad ryssarna håller på med? Och förmodligen får vi svar på detta förr eller senare, genom en massivt insats i söder eller i norr, där de ukrainska trupperna är glesare. En attack mot Kiev kan inte heller uteslutas.

Men, om ryssarna kan ta tillräckligt mycket land runt runt staden Donbass, så att de kan få slut på det åtta år långa artilleribombardemanget, då skulle de kunna frysa konflikten helt eller delvis, och till och med kalla det för en seger. Det vore åtminstone en delseger, att annektera ett område som är större än Österrike, där merparten av industrierna är belägna är förstås en geopolitisk framgång, även om man inte lyckas störta ledarskapet i Kiev. Många hoppas på en dylik utveckling, utan fortsatt expansion på slagfältet och en marsch västerut.

Och vi hör nu allt fler västländer klaga på att deras militärförråd sinar på grund av supporten till Ukraina, samt att tillverkningen inte hinner med den allt mer extensiva förbrukningen. Det blir med andra ord inte lika många vapenleveranser till Ukraina under 2023, och då kommer kriget inte att fortsätta. Utan support från väst så finns det inget krig. Ukrainarna får sätta sig vid förhandlingsbordet och komma överens om de rysktalande regionernas status. En förhandling som kommer alltför sent, och det blir ryssarna som dikterar villkoren.

Så, jag förutspår någon form av rysk seger 2023, om inget oförutsett inträffar. Och det oförutsedda i det här sammanhanget vill jag helst inte tänka på, ty det skulle handla om att någon av parterna använder kärnvapen. Eller att Polen luras in i kriget. Vi kan också få se en sammanträffande eskalering av oroligheterna på Balkan, framförallt i Kosovo. Konflikten mellan öst och väst kan också spridas till Taiwan.

Den ekonomiska krisen i västvärlden fortsätter. Vårt finansiella system är skört, och någon form av krasch kan inte uteslutas. Logistik och transporter skadades av Covid-politiken och restriktionerna. I kombination med illa planerade sanktioner av rysk export ledde det till svåra förhållanden, inte minst inom energisektorn, tillika påverkat av kärnkraftsavvecklingen i förmån för svagare komplementära energikällor som sol- och vindkraft.

Nya virusutbrott kan inte uteslutas, men jag tror att 2023 i större utsträckning kommer att handla om hur illa den förra pandemin sköttes av politiker och läkemedelsbolag. Men det kommer att krävas djärva åklagare och ett starkt rättsväsende för att komma till bukt med med 2021-års händelser.

Den amerikanska politiken kommer i allt större utsträckning att förfalla till rent clowneri, det är numera ingen hemlighet att Biden är dement, och att hans administration styrs av inkompetenta byråkrater med en svag eller förvrängd verklighetsuppfattning. Det kommer att begås många misstag, som både amerikaner och andra länder kommer att få betala priset för i många år framöver.

Medan byråkraterna i Bryssel fortsätter att administrera unionen, som om den fortfarande firade sina glansdagar. Under året introduceras euron i Kroatien och ersätter landets förra valuta, kuna. Kanske blir Kroatien det sista landet där valutaskiftet görs? Och räkna inte med en smärtfri transformering denna gång. Samtidigt kräver andra medlemsländer att EU-parlamentet upplöses pga korruptionsskandaler och annat. Situationen liknar alltmer Roms sista dagar.

Politiken i Sverige är tillika usel, men på intet sätt unik, utan  styrs från annat håll via EU eller våra nygamla vänner inom Nato. Sverige som nation har inget att säga till om, och har sedan lång tid tillbaka avstått sin suveränitet och folkstyre. Läget i landet påminner allt mer om Brasilien, där mängder av etniska grupper ställs mot varandra, och isolerar sig själva i skilda samhällen. Landet slits sakta sönder av fejder, rädsla, maktmissbruk, korruption, kriminalitet och våld.

På det hela taget ser det mörkt ut. Fast man brukar ju säga att det är som mörkast innan det börjar att gry. Givetvis finns det en väg ut ur allt detta, men förvänta er ingen frälsare eller kung som ska leda oss. Nej, det är oftast småfolket och dess slit som kan få ett land på fötter. Det är dags för alla att börja gräva där vi står. 2023 lär bli ett intressant år.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.