Pressad vänster


Den borgerliga aliansen med moderaterna i spetsen har fått oppositionen dit de vill. Genom ständiga krav på tydliga politiska alternativ har nu s, v och mp bildat en vänsterallians. De kommer att gå till val gemensamt och dela på regeringsansvaret; förmodligen får v och mp 3-4 ministerposter var i en eventuell framtida vänsterregering. Många av oss har svårt att se Ohly eller Brink som minstrar, några ser det t.o.m som ett skräckscenario. Mp känns något stabilare, och det var enkom med dem som Sahlin avsåg att samarbeta med – till en början i alla fall.

Moderaterna har fått vänstern dit de vill, de trillade rakt i fällan, och skapade en ohelig allians. En röst på Sahlin är numera en röst på Ohly, eller rättare sagt kultur- eller biståndsminister Ohly – eller varför inte finans- eller arbetsmarknadsminister?

Svensken i gemen står ut med tanken på vänsterpartiet som ett stödparti, men vad tycker de om vänsterradikaler i regeringsposition? Och hur kommer vänstern att hålla sams? S, v och mp är knappast en stabil pakt, de delar vissa gemensamma värderingar, men många frågor förblir olösliga. Vad sägs om utrikespolitik, EU-politik, näringslivspolitik – framförallt är det synen på marknaden som kommer att bidra till konflikt.

Det här kan vara det första steget på den svenska vänsterns vandring ut i kylan. Svensken är inte en ideologisk socialist; vänsterpartiet betraktas allmänt som knäppgökar, och nu måste vi välja. Vem (eller vilka) ska egentligen sitta i regeringen? För de flesta blir valet inte så svårt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet, vänsteralliansen


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.