Pass gäller inte som id-handling


Amerikanen George Waginger får ej ett svenskt id-kort och kan därför inte hämta ut paket från posten, hans amerikanska pass gäller inte som id-handling i Sverige. Och skulle han mot all förmodan få loss ett giltigt identitetskort skickas den förmodligen med rekommenderat brev, som han inte kan ta emot.

Det hela landar i ett slags moment 22-situation där våra politiker och byråkrater fullkomligt misslyckats med att skapa ett enkelt och funktionellt regelverk. Här motarbetas den fria rörligheten, människans rätt att resa och söka sin lycka. Situationen påminner mest om ett scenario i DDR under järnridåns gråaste dagar. Budskapet är tydligt: skomakare bliv vid din läst.

Om situationen är ett utslag av protektionism, terroristskräck eller bara myndighetsslarv återstår att se, nya regler lär vara på väg. Personligen tycker jag att dylika företeelser diskvalificerar våra byråkrater och lagstiftare, och det är den enskilda tjänstemannens/receptionistens förbannade plikt att ta ett eget ansvar och i dylika fall godkänna amerikanens pass som id-handling. För det är ju det ett pass är, en id-handling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, byråkrati, id-kort, id-handling, pass


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.