Partitest på webben kan avgöra valet


De flesta tidningars webbsidor har ett partitest, där ett antal frågor besvaras, därefter presenteras partiet som passar bäst till de angivna svaren. Förutom att det kan vara ett intressant tidsfördriv, ges en ganska enkel vägledning till politiken. Problemen hopas när vi gång på gång gör testerna, och svaren inte stämmer överens med det parti vi tänkte rösta på. Tar vi då vårt förnuft till fånga och röstar på det parti vi verkligen sympatiserar med, eller röstar vi på partiet som vi tror oss sympatisera med?

Här kommer några länkar till partitester: DN, SvD, Expressen, TV4, Ungt val.

Många av oss röstar på samma parti som föräldrarna, släkten, kompisarna eller arbetskamraterna. Politik är inte bara politik, det är även gruppkänsla, attityd och stil. Vi glömmer att bakom skynket är det ingen som ser vilken lapp vi lägger i kuvertet. Vi behöver inte berätta vilka vi röstar på, eller om vi ens röstar. Politik är fortfarande något som är lite farligt, genom att avslöja dina sympatier blir du numera inte fängslad, avskedad eller mördad, men det var inte så länge sedan detta var verklighet i många länder. Däremot kan du bli häcklad, förlöjligad och utfryst.

Genom enkla små tester som numera erbjuds på Internet kan vi alla på några minuter ta reda på vilka vi egentligen är. För somliga av oss blir det ingen överraskning, vi känner till sakfrågorna och de aktuella debatterna, men för dem som inte har ett brinnande politiskt intresse kan det komma som en kalldusch att t ex moderaterna egentligen ligger närmare än socialdemokraterna.

Jag tror nämligen att de borgerliga partierna vinner den här partitest-omvändelsen. Låt mig lägga fram ett exempel, det finns alltför många socialdemokrater som vill sänka kommunalskatten, införa strängare regler i skolan, slopa fastighetsskatten osv. När tillräckligt många sk. borgerliga åsikter ackumuleras borde de byta sida. Problemet är att alla de åsikter och förslag jag räknade upp egentligen inte är särskilt borgerliga. En gång i tiden gick sossarna till val på att sänka skatten för arbetare, förbättra skolorna och hjälpa folk till eget boende osv.

Stirra dig inte blind på etiketten, öppna burken och undersök innehållet. Är det gott? Eller har bäst före datumet gått ut.

Andra bloggar om: val2006, politik, samhälle, media, intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag