Okända för folket – svenska företagen som gör succé


Sverige och entreprenörskap har länge gått hand i hand och många är de svenska företag som nått stora framgångar både på hemmaplan och på den internationella arenan. Alla känner vi väl till stora namn som Volvo, Spotify och H&M. Dock finns ju det även andra namn som är stora inom sina områden, men som inte är så kända bland det svenska folket och några av dessa tänkte vi titta lite närmare på här och nu.

Anamma

För den som gillar sojaburgare, sojakorvar, sojakött och falafel med mera är Anamma knappast okänt, då varumärket tillhör en av de ledande aktörerna vad gäller fryst vegomat. Men, gemene man har nog inte hört talas om vego-företaget som har sin bas i de södra delarna av Sverige och vars filosofi är att göra riktigt god mat.

Anamma har vid det här laget funnits i runt 20 år , men det är först under de senaste åren som företagets produkter på allvar har börjat synas i frysdiskarna. Tillsammans med en rad andra välkända varumärken som Abba, Felix, Bob, Frödinge och Önos med flera ingår Anamma i livsmedelskoncernen Orkla Foods.

Det verkliga erkännandet för Anammas produkter kom för några år sedan när företaget var med och tog fram McVegan, som blev den första helt veganska burgaren på McDonalds meny. Anamma och McDonalds arbetade fram McVegan under sammanlagt ett och halvt års tid innan det färdiga resultatet lanserades i december 2017.

Okända för folket - svenska företagen som gör succé 1

Mr Green

IT och Sverige är något som gått hand i hand ända sedan den stora IT-boomen i slutet av 1990-talet. En del av den svenska IT-sektorn som exploderat under de senaste tio åren är spelbranschen och då inte bara vad gäller dator- och TV-spel utan också inom det som kallas för iGaming. Ett av de främsta svenska bolagen inom spelsektorn är Mr Green, som erbjuder spel på odds och casino.

Mr Green co har funnits sedan år 2007 då det grundades av de tre entreprenörerna Henrik Bergquist, Mikael Pawlo och Fredrik Sidfalk. Under de senaste åren har Mr Greens moderbolag MRG förvärvat en rad andra spelbolag i bland annat Danmark och Lettland och därmed vuxit ytterligare. I oktober 2018 lade den brittiska speljätten William Hill ett bud på MRG för 69 kr per aktie till bolagets aktieägare. Efter att köpet gått igenom avnoterades Mr Green & Co från Nasdaq Stockholm den 15 februari.

Lendify

I dessa tider när sparräntorna hos de traditionella bankerna är låga är det många som letar efter andra sparformer. En populär sparform, som blivit allt vanligare under de senaste åren är så kallade ”peer-to-peer”-lån, vilket i stora drag innebär att privatpersoner via en aktör lånar ut pengar till andra privatpersoner. Något som ger betydligt högre sparränta än på traditionella banker.

En av de ledande aktörerna inom peer-to-peer-lån är Lendify. Sedan starten för drygt fem år sedan har bolaget haft en mycket stark utveckling och i mars tidigare i år nådde man två miljarder kronor i utbetalda lån. Nyligen valde också en av världens främsta kapitalförvaltare i form av amerikanska Insight Investment att gå in med 1,5 miljarder kronor i Lendify.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.