Och han funderade och funderade…


Georg W Bush var känd för att skjuta först och fundera sedan. Barack Obama kanske kommer att gå till historien som presidenten som funderade, funderade och funderade, och aldrig kom fram till något.

Det finns en del som talar för att det inte kommer att bli något angrepp på Syrien. Britterna backade ut häromdagen, vilket förmodligen var en helt korrekt bedömning.

Om britterna nyttjat sina baser på Cypern hade de äventyrat cyprioternas säkerhet då landet ligger inom räckhåll för syriska ballistiska missiler. Cypern säger förstås nej. Och en brittisk attack utan att använda baserna på Cypern vore också svårt att tänka sig, med tanke på det strategiska läget. Knepig situation. Och dessutom svider det fortfarande efter felsatsningen på Irakkriget.

Då var det bara Frankrike kvar, och Turkiet.

Och nu vill Obama ha ett godkännande från kongressen.

Ja, det är inte lätt att vara president. Särskilt svårt är det kanske när man byggt hela sin karriär på svulstiga tal och kritik mot föregångaren, istället för på konkreta planer på vad man själv vill åstadkomma.

Ett amerikanskt angrepp på Syrien skulle kunna utlösa ännu värre konflikter. Och jag är ganska säker på att Obama inte vill gå till historien som presidenten som satte världen i brand. Det är mina förhoppningar i alla fall.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.