Det finns ju gott om tankesmedjor som vill förena världen, och i globalistisk anda skapa en slags världsregering som styr och ställer både i det stora och lilla. FN är ett organ som ofta används för att leda länder i en viss inriktning. Och vi européer har redan börjat uppleva den här överstatligheten, då merparten av lagarna som berör svenskar numera stiftas i Bryssel och blott processas av den svenska riksdagen, som mestadels agerar undermyndighet åt unionen.
Är då detta en sund utveckling? Finns det någon slags naturlag att byar slås ihop till socknar, som sedan slås ihop till län, som blir länder och slutligen imperier? Allt blir bara större, och många känner att det kanske är oundvikligt?
Fast vi vet också från historieböckerna att imperier lika ofta kollapsar under sin egen tyngd, och att nya mindre stater skapas efter sönderfallet, och att många av västvärldens stora framsteg skapats under den friare och regionala samhällsmodellen.
Jag har skrivit om detta många gånger, tankar som innefattar secession, utbrytning och fördelarna med småskalighet. Det slutade med att jag vigde en webbsida åt projektet, som till stora delar är opolitiskt; det kan ju finnas folk från både höger och vänster som gillar regionalism, och hellre vill bygga ett samhälle baserat på lokala förutsättningar och lokalt självbestämmande, än centralisering och global styrning.
Jag valde att genomföra projektet på engelska eftersom det blir lättare att nå en större skara på det sättet. Och den regionala tanken berör egentligen alla, oavsett vilken del av världen man bor i. Det här är kanske inte en klassisk tankesmedja eller intresseorganisation, budgeten är närmast noll, och det finns inga uttalade mål eller syften, mer än att inspirera de som söker mer självbestämmande och autonomi, samt informera om att det faktiskt finns något som heter regionalism, inte alla är medvetna om det; och låta det hela utvecklas organiskt.
I småskaliga samhällen försvinner många av dagens trätoämnen gällande skatter, bidrag och socialförsäkringar osv osv. Om man beslutar om att sköta detta på lokal nivå med insyn och kontroll av befolkningen, då skapas ju en bättre förståelse och gemenskapskänsla kring ärendet. Eller om man i en annan kommun väljer att köra allt helt privat, med köpta tjänster, och ett fristående näringsliv som tar hand om försäkringar etc.
Det intressanta med det hela är ju att man kan rösta med fötterna; kanske passar den privatiserade kommunen dig bättre, än den där man ska rösta och samarbeta om allt? Jag har inga synpunkter på ditt val. Det är upp till dig, men tvinga inte på andra din livsstil, det är budskapet.
Och genom ökad regionalism så kan vi skapa ett lapptäcke av samhällen, varav många förstås samarbetar med varandra kring större projekt, men som ger folk möjlighet att välja sitt närområde och livsstil. Det kommer givetvis att finnas många olika sätt att sköta saker på, i sann pluralistisk och frihetlig anda. Må bästa region vinna.
Vill du veta mer om projektet, fortsätt att läsa här:
Dela gärna länkar, och sprid budskapet i sociala medier, bloggar etc!