Nyfeodalismen är här


Vi vet att våra datorer och telefoner är övervakade, och när politikerna ställs till svars för detta svarar de med kompakt tystnad. Kanske väntar de på att stormen ska blåsa förbi?

Vi röstade för ett EG, dvs en europeisk gemenskap, men vi fick en europeisk union istället. Och den här unionen styr och ställer det mesta numera, flertalet lagar och regleringar kommer inte från riksdagen utan från EU.

Fildelare döms till flera miljoner kr i skadestånd, medan mördare och våldtäktsmän slipper undan alltför lindrigt. Vi får anta att big business är viktigare än folks hälsa i det nyfeodala samhället.

Staten och delar av näringslivet jobbar tillsammans mot gemensamma mål. Att all makt utgår ifrån folket är nonsens det vet vi ju redan, i och med EU. Att mäktiga företag lobbar sina särintressen i maktens korridorer är kanske en nyhet för somliga.

Men vi som minns 70-och 80-talet vet att supersossen Palme och Volvochefen Gyllenhammar gjorde upp redan på den tiden, om den svenska kronans devalvering. Det var i nationens intresse, exporten var viktig och kronan för stark. Därmed försvann iof sig alla löneökningar som arbetarrörelsen i sann socialdemokratisk anda tillkämpat sig under många långa år.

Men, men, staten ger och staten tar. Här är konservativa och socialister lika goda kålsupare.

Staten sluter sitt grepp hårdare om oss – det glada liberala 90-talet var en parantes – nu går vi mot mörkare tider igen. Terrorister hotar oss i alla skrymslen och vrån, eller så är det koldioxiden, pedofiler, narkotikan och fildelarna.

Världen har blivit mörk och dyster. Och det är staten som ska hjälpa oss, och skydda oss från alla faror medelst extraordinära maktmedel och undantagslagar. Sakta degraderas vi från medborgare till undersåtar. Medan politikerna förvandlas från folkvalda till härskare.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag