Nu ska svenskar, finnar, greker & ungrare etc bli EUROPÉER


Förslaget om EU-projektet Europe for Citizens ska under åren 2007-2013 främja vår europeiska särart och lyfta fram våra gemensamma rötter. Kostnaden beräknas till ca 2,3 miljarder kr. Som en jämförelse betalar Sverige årligen ca 28 miljarder kr i avgift till EU:s budget.

Grunden till hela projektet anses vara medborgarnas ointresse för EU-frågor. Vi är helt enkelt inte särskilt intresserade av vad som händer i Bryssel eller Strasbourg. Om EU ska bli ett stort och vackert demokratiskt projekt så måste medborgarna aktiveras. Genom att belysa våra gemensamma historiska och kulturella bakgrund kanske vi förstår varandra bättre, en dag kanske vi européer t o m kommer att känna oss som ett folk?

En dylik utveckling tar många år i anspråk. Är det möjligt att skynda på processen? Går det att artificiellt skapa aktivare och mer deltagande medborgare? Och vart är EU på väg, kan man fråga sig? Ska europa förvandlas till federal supermakt som tillsammans med USA jagar terrorister i arabländerna? Eller kommer Europa snarare att bli en rival till USA?

Dessa och många andra frågor kommer att kräva sin lösning under de följande decennierna. Jag får en känsla av att EU-projektet hittills mest handlat om snus, böjda gurkor och strukturfonder (som Sverige inte får särskilt mycket av). Ointressanta frågor, som vi inte orkar engagera oss i. Förmodligen kommer det inte att behövas några program för att aktivera medborgarna – när vi börjar diskutera de viktiga frågorna – då kommer vi alla att förstå allvaret och därefter ta ställning.

Andra bloggar om: samhälle, politik, EU, Europe for citizens, medborgarskap, intressant


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.