Mörkrets Europa


Stora folkmassor i Grekland och i Spanien demonstrerar mot nedskärningar och åtstramningar. I finanskrisens spår har EU snarare blivit en kokande kittel av missämja än ett fredsprojekt. Spanien har t o m problem med att hålla ihop nationen, då många invånare i Katalonien hellre skulle vilja se en egen separat stat.

Tänk att så många länder blivit så skuldsatta, med så enorma belopp, så snabbt, under så kort tid?

Vi blir fattigare, mer kontrollerade, reglerade och registrerade, och oavsett hur vi röstar i val och folkomröstningar så gör politikerna som de själva vill. Om vi röstar nej till något, hålls det ett nytt val. Om en kritiserad lag stoppas, paketeras den snabbt om serveras igen, ända tills det blir som de höga och lärde vill.

Snart börjar folk handla på svarta börsen och köa för dagligvaror. Och när vi sen står där och köar för toalettpapper så kommer vi plötsligt ihåg att det här experimentet redan utförts en gång. Och det gick ingen vidare den gången heller.

Skillnaden var att Sovjetunionen uppstod genom en blodig revolution, medan EU uppstod på frivillig basis med ett leende på läpparna.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.