Moderaterna vill stänga gränserna


Nu vill moderaterna stänga dörren för immigranter som kommer via EU. De vänder sig till socialdemokraterna för att få igenom förslaget, och sätta stopp för det hårda tryck Sverige upplever vad gäller flyktingmottagning.

Två saker slår mig.

Det gick upp ganska sent för våra politiker att volym är en viktig parameter, skilt från våra tankar om att vara en moralisk stormakt, eller huruvida man är flyktingfientlig eller ej.

Det får bara plats ett visst antal människor i ditt hus, varken mer eller mindre. Du kan visserligen bygga till huset, köpa fler fastigheter etc – men kortsiktigt så har du bara ett hus. Och det är bara att välja, 1 inneboende, 5 eller 10?

Någonstans går gränsen. Och tyvärr går gränsen redan vid en person för de flesta, och så fungerar även ett land, även om det får plats fler så är resurserna begränsade. Har man ingenstans att bo, eller söka sjukvård, få tillgång till tolkar, skola etc – så blir tillvaron väldigt svår. Och man kan förmodligen säga att huset för tillfället är fullt. Oavsett om det teoretiskt finns oändliga iskalla vidder och massor av plats.

Den andra saken som jag tänker på är att regeringen fortfarande inte har initiativet. De har efter ett år inte lyckats skapa en majoritet för att styra landet.

Nu är det moderaterna som kommer med ett förslag. Och vad gäller det här förslaget så behöver de inte ens vända sig till sossarna. Som alla förstår, så kan moderaterna få igenom det här förslaget på andra sätt. Och då är ju frågan vem som egentligen styr den här skutan?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag