Massmördarens manifest


Det pratas mycket om massmördaren Anders Behring Breiviks manifest som han publicerade strax innan sina bägge vansinnesdåd. I en youtube-film och i ett 1500 sidor långt dokument beskriver han islam som ett hot mot Europa, och vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra dess spridning. Han nämner olika historiska personer som slagit tillbaka islams utbredning, t.ex El Cid, Vlad Tepes mm. Han lyfter också fram tempelriddarna och främjar en världsordning baserad på kristen monokultur.

Det pratas ofta om hur smart denne Breivik är och att han planerat sina dåd så väl. Själv ser jag en ensam kille, med frånvarande pappa, som mestadels uppfostrats av sin mamma. Notera att fadern arbetat i den sprängda byggnaden. Utmärkande är att han redan i 20-årsåldern lyckades förvärva över en miljon kr genom goda aktieaffärer, men förlorade det mesta genom fortsatta spekulationer, trots att marknaden var stark. När dådet genomfördes var han i princip bankrutt och skyldig pengar till mängder av kreditkortsföretag, samt sin hyresvärd etc.

Vad gäller Breiviks ideologi så är det ett sammelsurum av allsköns konspirationsteorier. Det handlar om en mutation mellan Dan Brown och amerikansk kristen konservatism. Det mesta är ideologiskt bråte, som sorterats av en halvbildad person som inte riktigt orkar eller förmår att sätta sig in i materialet. Märkligt nog verkar han imponerad av islamisternas metoder, eftersom han använder liknade terror själv.

Sammanfattningsvis kan man säga att Breiviks ideologi präglas av kollektivism och strukturalism. Ett synsätt som är mycket vanligt hos socialistiska och konservativa grupper. Han ser inte enstaka människor och individer, utan olika falanger, religioner, ideologier etc. Han avmänskligar oss alla, och ser oss blott som komponenter i någon grupp styrda och anförda av antingen ödet, Gud eller någon mäktig härförare. Den enskilda lilla människan är ointressant i sammanhanget – förutom han själv som är utvald av högre makter. På detta sätt kan man legitimera slakten av judar, kapitalister, muslimer, kulturmarxister etc –  eller de oskyldiga barn som offrades på Utøya. Mönstret återfinns inom fascismen, nazismen, stalismen, maoismen etc.

Hans kunskaper om vapen och explosiva ämnen var goda, men bombtillverkning är inte raketforskning och recepten är lätta att hitta. Och i Norden, där jakt nästan betraktas som något heligt, så är vapenlicens snarare regel än undantag. Vi har också ett arv av värnpliktsarméer, hemvärn etc.

Det finns många där ute som sitter inne med lika bra kunskaper som Breivik, om inte bättre, men de kommer aldrig att bli terrorister. Även hans synsätt delas av många, islam ses som ett hot av mången arg ung man, men de beger sig sällan till politiska ungdomskonvent för att ta medlemmarna av daga, inte heller planerar de att spränga regeringen i bitar.

Breivik är säkert speciell på många sätt och vis, men det finns ingen större intelligens bakom hans dåd, även om media gärna vill måla upp massmördare som särdeles smarta och beräknande.

Kanske var det avsaknaden av en fadersgestalt i hans liv, brist på bekräftelse i kombination med empatistörningar som ledde fram till massakern? Ett barn som vill bli sett, som medvetet eller omedvetet döljer sin önskan bakom historiska och religiösa lapptäcken.

Nu ser alla Breivik, och han tittar leende tillbaka, all världens media bevakar Norge, men om några månader är han återigen bortglömd och vi tittar på någon annan, och den intelligente massmördaren kommer med all säkerhet att spendera resten av sitt liv i fängelse eller på någon annan institution.

 


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.