Leder förbud till en bättre värld?


Nu har regeringen censurerat sig själva, det är slutsurfat till sidor som innehåller porr, rasism, våld etc från regeringskansliets ca 6000 datorer. Jag hoppas att dagens filter är bättre än vad de var för några år sedan, då en liten kille försökte hitta info om en akvariefisk på en biblioteksdator, men nobbades av systemet, eftersom fiskens latinska namn påminde om ett könsord. Både jag själv och bibliotikarien försökte hjälpa honom, men han fick gå hem utan den kunskap han borde ha fått inhämta gratis på ett offentligt bibliotek.

Även fildelare ska numera sättas åt. Jag trodde i min enfald att fildelning var lagligt, åtminstone så länge filerna är delade till oigenkännlighet. Kanske är Internet ett alltför stort hot mot det fria öppna samhället?

Kanske är det så att vi medborgare är ett alltför stort hot mot oss själva? Civilisationen kräver förvisso att människan förtränger de värsta av sina djuriska drifter; hot, våld och stöld av egendom accepteras inte – men ska vi gå ännu längre och inskränka människors tankeutbyten? Vi är på väg dit, mot bakgrund av de senaste årens förbudshysteri är inte steget långt till att totalförbjuda pornografi, våldsskildringar, fria informationsutbyten osv. Lägg då till att flertalet storstadsbor filmas av övervakningskameror hela dagarna, snart kan våra e-mail kontrolläsas, våra telefonsamtal avlyssnas och våra bankkonton lämnas ut. Man blir överraskad och glad när någon ibland avslöjar ett terrornätverk, vilket händer ganska sällan, ty alla dessa lagar syftar ju till att stävja den internationella brottsligheten/terrorismen.

Samtidigt klarar våra regeringar knappt av att upprätthålla den basala ordningen, förskolor brinner, skolor vandaliseras, värdetransportrån ökar, den sk ”kampen mot narkotikan” har har visat sig vara resultatlös, den har blott berikat de stora internationella brottssyndikaten. Och kampen mot prostitutionen har medfört att de prostituerade inte längre sitter på bordeller utan i lastcontainers.

Vi kan inte förbjuda oss till ett bättre samhälle. Blott genom upplysning och utbildning kan vi skapa en bättre värld. Den pragmatiske politikern borde förstå att lagar måste kunna implementeras och vara logiskt försvarbara. Världen har sedan renässansen gått mot ökad liberalism, och jag är övertygad om att utvecklingen fortsätter i den riktningen, men vi har stött på ett hinder, precis som i 30-talets Tyskland eller Ryssland 1917. Hoppas att det blir lättare för mänskligheten att ta sig förbi dagens hinder, än de ovan nämnda.

Intressant? Andra bloggar om: samhälle, politik, förbud, censur, avlyssning, brott, straff, lagar, juridik, rättssamhället


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.