Lånepolitiken


Västländernas lånefest slår alla rekord, USA har ett underskott så stort att siffran inte ens går att uttala. Och under Barack Obama har skulden blivit ännu större.

Nu vill Obama lyfta lånetaket ännu en gång, för att kunna låna ännu mer, annars hotar en världsekonomisk katastrof, menar han.

Kanske är det mest Obamas rykte och eftermäle som hotas, att han inte var presidenten som gav – utan presidenten som tog från medelklassen och de fattiga.

Hur kommer det sig att dagens politiker, över hela skalan, har så många fina visioner – men att alla dessa vackra ting ska finansieras med lån?

Samtidigt märker man en generell trend där skatterna hela tiden höjs, vilket gäller även i USA, och ändå räcker inte pengarna; det behövs alltid mer. Likt Cornucopia, romarnas ymnighetshorn eller Kalavalas Sampo, kvarnen som ständigt bringade överflöd.

Tyvärr besitter människan inte dylika mytologiska föremål. Välståndet skapas av alla de som arbetar, bygger, reparerar, startar företag, uppfinner, forskar, förverkligar och delar sina drömmar.

Ska vardagsekonomins lagar (att räkningarna ska vara betalda den siste varje månad) inte gälla våra makthavare? Jag kom ihåg en gång när jag missade att betala in skatten i tid, det tog inte mer än en vecka förrän brevet från kronofogden väntade i brevlådan, och jag fick en prick, för en skitsak.

Man kan tydligen behandla medborgarna hur som helst, men när de folkvaldas ekonomi inte går ihop, ja, då ändrar man bara spelreglerna. Kan man inte betala tillbaka så skrivs lånen av, och banker, finansinstitut och andra länder får ta smällen. Eller så lånar man ännu mer. Och ännu mer.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.