Lämnar Grekland euron efter USA-valet?


Man har ju förstått att framförallt Obama inte har velat att något oförutsett ska hända på den ekonomiska natthimlen under den amerikanska valrörelsen.

Samtidigt förvärras läget i Grekland, och det talas öppet om att landet eventuellt kan lämna euron, fast man egentligen vill hålla ihop valutasamarbetet. Statskassan lär vara tom redan innan jul.

Kommer grekerna att kasta in handduken efter det amerikanska presidentvalet? Och hur påverkar det EU? Och de övriga krisländerna, Spanien, Portugal, Irland, Italien?

Förmodligen kommer värdet på euron att gå upp efter ett grekiskt utträde, vilket inte är så bra för de övriga medelhavsländernas ekonomiska konkurrenskraft, och nästa avhopp kommer att tvingas fram ganska snart därefter.

Till slut kanske det bara blir Nordeuropa och Frankrike kvar i valutasamarbetet, såsom det var tänkt från början. Men innan EU-äventyret tar slut tror jag att de forna antagonisterna Frankrike och Tyskland kommer att bli ovänner. Ty även Frankrike kan komma att tvingas bort.

Gallernas ekonomi är ganska svag, näringslivet dras med feodala regleringar och socialistiska påbud. Det finns en risk att Frankrike blir en ekonomisk lydstat till Tyskland, vilket vore det omvända syftet med hela EU-projektet.

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.