Kommer euron att avskaffas?


Apropå den ekonomiska kris som EU nu genomlider, där länder som Grekland, Spanien, Portugal, Irland inte håller ordning på räkenskaperna och står med gigantiska skulder. Förr i tiden kunde enskilda länder devalvera sig ur kriserna, men när vi nu har en gemensam valuta måste alla medlemsländer garantera den genom god hushållning och ordning på torpet.

Det fungerar inte. Om unionen räddar Irland står flera länder på tur. Vem ska stå för kalaset? Tyskland kan inte bära hela EU. Redan nu är de tyska skattebetalarna ansträngda och vill lägga sina pengar på annat än att rädda slösare i söder.

Medan invånarna runt Medelhavet är förbannade på alla åtstramningar och nedskärningar. De känner sig inte ansvariga, förmodligen med rätta, utan pekar ut en slapp, halvkorrumperad, ryggdunkande maktelit som skor sig på medborgarnas bekostnad.

Kan dagens kris vara slutet för Euron?

Något måste göras. Antingen blir samarbetet ännu mer intimt med gemensam totalstyrd ekonomisk politik, viket inte är troligt. Ett scenario där euron avskaffas för vissa länder är mer troligt. Då blir det i och för sig inte mycket kvar av den gemensamma valutan.

Då kan tyskarna lika gärna plocka fram D-marken igen. Varför inte passa på att begrava den gemensamma konstitutionen också? Glömde jag nämna jordbrukspolitiken, ACTA, datalagringsdirektivet etc etc etc etc.

Via HAX & Open Europe Blog. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, EU, euro, euron, finanskrisen


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.