IKEA tjänar pengar…


Det finns flera bolag som använder sig av stiftelser för att förvalta sina pengar, förutom IKEA så gör även Kinnevik på liknande sätt, eller åtminstone gjorde de så när Stenbeck var i livet. IKEAs metoder är inget nytt; det har skrivits om detta förr, men mest i affärstidningar.

Jag blir lite förvånad när det nu blåser upp en storm kring hur Kamprad & Co förvaltar sina pengar. Att han skulle vara skattesmitare är ju absurt. För den som missat den senaste 30 årens utveckling kan det vara värt att notera att IKEA är ett globalt företag, och man placerar pengarna i det land som ger bäst avkastning, och man använder den mest gynnsamma formen, i det här fallet en stiftelse. Varför skulle man häcka kvar i Sverige?

IKEA var tidiga med att flytta verksamhet och pengar från Norden, de började med tillverkning i Polen redan under kommunisttiden. Bolagets stora framgång beror på just detta, att tillverka billigt, och expandera på nya marknader.

Hade man betalat svenska skatter och löner vore IKEA fortfarande ett litet möbelvaruhus i Småland.

Kanske borde istället kritiker och politiker ta sig en funderare över VARFÖR stora företag flyttar verksamhet och pengar från Sverige?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, IKEA, Kamprad


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.