I extremismens epicentrum


Jan Guillou skrev en uppmärksammad artikel i Aftonbladet om USAs och familjen Bush kopplingar till Saudiarabien. Vidare utmålas Saudiarabien som motorn bakom större delen av all islamistisk terrorism. Det styrande skiktet beskrivs som en banditklan och den religiösa inriktningen som en pervers sekt.

Guillou skriver vidare:

Om det är något land som borde ha invaderats i demokratisyfte och i syfte att bekämpa terrorismen efter den 11 september så är det självklart Saudiarabien.

Mycket av det som Guillou skriver är baserat på fakta, han brukar vara noggrann med sin research, även om han ofta vinklar till sin egen fördel. Det är inte bara han som kritiserar den rika oljenationen. Men i det här fallet vill han rikta allt strålkastarljus på Saudiarabien, och på så sätt friskriva palestinier och andra rättrådiga muslimer. Som gammal vänsterräv så har han givetvis en speciell relation till Palestina, och kampen mot sionismen. Denna för vänstern så viktiga kamp har på senare år smutsats ner av religiös extremism, såsom Hamas etc.

Saudiarabien stödjer uppenbarligen islamistiska grupperingar, men de är inte ensamma. Det gör även länder som Iran, Turkiet, Kuwait och Qatar. Kanske är det här Guillou visar sin svaghet, han utelämnar en del fakta. Och det är ett problem att så många rika och mäktiga muslimska länder backar upp extremister.

Det pågår en förödande inre kamp i Mellanöstern mellan länder, klaner, prinsar och religiösa inriktningar. Detta smutsar ner islam, och många i väst betraktar hela religionen som extrem, eller åtminstone på det sluttande planet till extremism.

Och i kulissen flödar oljan och oljepengarna, samt vapenproduktionen och krigsekonomin.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag