Hjälper verkligen ansiktsmask mot coronaviruset?


Hjälper verkligen ansiktsmask mot coronaviruset? 1Det har uppstått någon slags metadiskussion om huruvida ansiktsmasker hjälper mot coronavisruset eller ej. Vi vet ju att läkare använder masker, att de skyddar mot nysningar, (s.k droplets) och att virus och andra hälsofarliga ämnen har lättare att smitta via munnen, näsan etc än via huden.

Vi har också bra erfarenheter från asiatiska länder, som genomlidit avsevärt fler viruskriser på senare år än vad vi har. Därför blir det lätt en metadiskussion, som egentligen handlar om andra saker, och inte om maskens egentliga skyddsfunktion. Nedan följer några exempel:

Den korkade allmänheten

Det har också diskuterats huruvida allmänheten kan klara av att hantera masker, hur de ska tas av och på, hur de ska förvaras etc. Jag utgår ifrån att det stora flertalet fixar detta. Sverige är ett utvecklat industriland, vi bygger stridsflygplan och nästa generations telecom-teknik. Folk är inte dumma. Och det finns instruktionsvideos på Youtube ifall någon är osäker.

Svartvit diskussionstil

Många har en svartvit diskussionsstil och även maskanvändandet används på det här sättet – antingen skyddar den, eller så skyddar den inte alls. Det finns inget mittemellan, å ena sidan – å andra sidan, inga estimat eller lite mer avancerad logik. Antingen eller. Det är ungefär som om man måste avrunda antingen uppåt eller neråt. Antingen full mundering med orange smittskyddsoverall och gasmask, eller ingenting alls.

Den fria västvärlden

Ansiktsmasker förknippas ofta med asiater, och den asiatiska livsstilen. Vi i väst vill inte bära mask, vi vill inte förknippas med smutsig luft, smog och virusutbrott i tid och otid. Vi vill kunna fyra av våra bländvita leenden, skaka hand, kramas, och vi vill fortsätta med att hålla världen öppen.

Det trista är att alternativet till mask och handskar ofta blir karantän, att vi får sitta hemma istället, inlåsta. Och det är ju frihetens raka motsats.

Om folk kunde bära mask, handskar och sköta det bra, då skulle vi istället kunna öppna upp våra samhällen, och sakta gå tillbaka till det normala. Jag antar att det vore en liten uppoffring i sammanhanget, nu när allt fler politiker istället kräver utökad och extraordinär makt. Medan undantagslagarna och karantänerna runt om i Europa förlängs.

Brister och dålig planering

Många experter i Sverige och andra länder använder ofta alla ovan nämnda bortförklaringar, för att påvisa att maskanvändande inte fungerar. Och det finns givetvis ett syfte, och det är av politisk karaktär, ty det finns inte tillräckligt många masker att dela ut till allmänheten. Och butikshyllorna gapar tomma. Beredskapslagren är nerlagda, vi har inte planerat inför krig och kris, och nu så måste våra politiker och experter ljuga för att inte tappa ansiktet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag