Herr och fru Batra


David Batra är en av Sveriges mest framgångsrika komiker. Och han är faktiskt riktigt rolig, med sin lite sävliga stil och oförutsägbara, absurda vändningar.

Han är gift med Anna, som om några månader sannolikt väljs till moderaternas ordförande, och därefter förmodligen blir Sveriges statsminister.

Anna Kinberg Batra har en helt annan utstrålning. Hon beskrivs som mycket påläst, proffsig och har god erfarenhet av politiskt arbete. Däremot ger hon ett ganska svalt och sammanbitet intryck; kanske inte lika humoristisk som maken, inte i offentliga sammanhang i alla fall. Anna saknar den folkliga framtoningen som många partiledare har, att man kan prata med allt och alla, och snabbt finner sig med fötterna på marken i olika situationer.

De moderata partiavdelningarna verkar inte ha något problem med Annas utstrålning, eller brist på utstrålning; hon leder starkt på listan över nominerade kandidater. Frågan är om det ens finns någon annan? På listan alltså, att det finns andra duktiga personer som skulle kunna ta över efter Reinfeldt är det ingen tvekan om. Jag blir bara förvånad över att alla pratar Batra.

Nåväl, jag har inget emot henne. Hellre en proffsig påläst person än en virrpanna, det har vi ju lärt oss under de senaste månaderna med socialdemokratiskt styre.

Frågan är om David kan fortsätta med sin komikerkarriär? Är det ok, när frun är statsminister? Eller ska han också smyga sig in i det politiska livet? Plötsligt sitter han bara där på något utskottsmöte eller beredningssamtal, ungefär som Yoko Ono när Beatles spelade in Let it be. Och ingen vågar ifrågasätta hans närvaro, han är ju gift med chefen. Frågan är vilken av Batrorna som skulle passa bäst som statsminister? Vi får se, jag lär återkomma i ämnet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag