Handel ger fred?


Under hösten har det skett omfattande provborrningar utmed Cyperns södra ekonomiska havszon, och det verkar som om det finns godartade chanser till kommersiell utvinning av naturgas och/eller olja. Optimisterna tror på en oljeboom, och att det finns enorma reserver i östra Medelhavet.

Problemet är att naturgasen måste skickas vidare och förädlas. Det enklaste sättet vore att nyttja Turkiets naturgasledningar, vilket är en politisk het potatis, ända sedan 1974 då Turkiet ockuperade norra sidan av ön (…eller om vi ska vara korrekta ända sedan 1472 då turkarna erövrade Konstantinopel…).

Nåväl, det är ingen hemlighet att greker och turkar har monumentala umgängesproblem, MEN hör och häpna, det ryktas om att diplomater i lönndom redan börjat att förhandla om hur fyndigheterna skall transporteras. Vilket vore en smärre sensation.

Det finns ju en hel del att vinna för bägge sidor. Även de ständiga och fruktlösa förhandlingarna om öns återförening verkar ha lyfts till en lite högre nivå. Det FN:s toppdiplomater med Kofi Annan i spetsen inte klarat på decennier verkar funka bättre om man smörjer med lite olja…


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.