Google rules


I N24.se kan vi läsa att Ikanobanken riskerar att bli utslängd från sökmotorn Google, eftersom de länkar till en sk länkfarm. Google menar att de använder en otillåten teknik för att skaffa sig bättre placeringar.

Alla som arbetat med Internet vet att det svider att bli utslängd från Google. Det innebär i praktiken att blott ett fåtal hittar till din webbplats, och driver du någon form av e-handel lär du få allvarliga problem.

Google läser av webben med jämna mellanrum, små program besöker din webbplats (sk spindlar) och tar med sig informationen tillbaka till Googles bibliotek. Om din sida ska få en bra värdering (dvs höga placeringar) beror mestadels på webbplatsens tekniska struktur.

Om du säljer bra produkter, eller har något viktigt att säga spelar ingen större roll. Google opererar med matematisk precision, utan några som helst känslor inblandade.

Google tar sig rätten att ta bort webbplatser som fuskat till sig bra placeringar. Det går nämligen att manipulera Googles spindlar på en rad olika sätt. Och ett sätt är att se till att många länkar till din sida, helst ska de länkande webbplatserna anknyta till din verksamhet, och länkarna bör adderas i långsam takt. Länkfarmar är en massa fejksajter som länkar till varandra, det är ett artificiellt sätt att skaffa sig många länkar.

Att ägna sig åt dylik verksamhet är ett grovt brott i Googles värld.

Och straffet är att bli utslängd. Ungefär som på krogen.

Skillnaden ligger i att Google nästan har monopol på sökmarknaden i större delen av världen. Jämförelsevis så skulle du inte kunna sätta din fot i en enda vettig krog på hela jordklotet.

Google genererar gigantiska värden varje dag genom att se till att köpare och säljare träffas. Sökmotorn är värdens största informationsmedium. Och de hundratusentals företag som är missnöjda med sina placeringar erbjuds att köpa sponsrade länkar istället. Annonsörerna betalar per besökare som klickar på länken, och vill man ligga överst så får man betala mer än den som befinner sig strax nedanför, ett budgivningsförfarande som pågår 24 timmar om dygnet.

Det går bra för Google.

De mindre sökmotorerna med MSN och Yahoo in spetsen har möjligen en marknadsandel på ca 30%, och ännu lägre om vi tittar på kommersiella sökningar inom b2b. Vi måste också ta hänsyn till att många som använder MSN & Yahoo också använder Google. De mindre sökmotorerna är ofta ett komplement, när vi inte hittat rätt eller vill göra en jämförande sökning.

Fler och fler tjänster adderas till Googles utbud, mailbox, kartor, bloggar, satellitbilder, produktsök, bildsök, universitetssök, lokala sökningar, sök i din egen dator etc etc.

Att bli utslängd från Google i framtiden kommer i princip innebära radering.

Pröva Yahoo, MSN, Mirago eller Gigablast nästa gång. De funkar nästan lika bra.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.