Fredsförhandlingar i öst?


Fredsförhandlingar i öst? 1Ungerns premiärminister Viktor Orban åkte på ett blixtbesök till Ukraina samma dag som han tog över EU-ordförandeskapet. Han hade en fredsplan med sig i bagaget, och många menar att utflykten inte skedde helt på eget bevåg. Nu när Biden är borta ur leken så måste amerikanerna knyta ihop säcken så snabbt som möjligt. Och det finns en poäng med att skicka ett ombud, när man själv har urusla relationer med ryssarna.

Ungern är med i Nato, och de har stabila relationer med både Ukraina och Ryssland. Den ungerska minoriteten i västra Ukraina har krävt många politiska samtal, då folkgruppens rättigheter försämrats rejält sedan 2014. Och det är bättre att skicka en ungrare än en turk, vilka också försökt sig på att mäkla fred, eller om kineserna tar sig ton och börjar erbjuda hjälp med förhandlingarna. Det skulle se illa ut.

Det kan tillika vara det segervissa Trumplägret som bett Orban åka till Kiev, och förmodligen kan man då räkna med att freden kommer strax efter att Trump vinner valet i höst, och han kan skörda frukterna av händelsen.

Kriget är i praktiken över; ryssarna tar sakta by efter by, och om inte en fredsförhandling påbörjas så kommer de att fortsätta. Nu är det läge att stoppa utvecklingen, medan Ukraina fortfarande har kvar en bit av kusten med hamnstäder, innan de också införlivas i den ryska federationen. Om ryssarna fortsätter så återstår snart blott en spillra av landet, och börjar man förhandla i det skedet blir villkoren radikalt sämre.

Därutöver riskerar hela idén om Ukraina att lösas upp. Vi vet att de i östra delen av landet identifierar sig som ryssar, de i väst har en ukrainsk identitet, och de i mitten vänder kappan efter vinden. Många unga män har dött, till vilken nytta? Vi kan förvänta oss en växande bitterhet mot västmakterna, som förledde dem, och en återkoppling till Ryssland som är och förblir ett broderfolk. USA ligger som bekant på andra sidan havet, och det är en tidsfråga innan de överger även det här krigsprojektet.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.